Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„…esküszöm, hogy a Magyar Köztársaság hűséges honvéd tiszthelyettese leszek”

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. november 26. 11:26

Igaz, hogy ez a fogadalom vélhetően csak a jövő év nyarán az ünnepélyes tiszthelyettes avatáson hangzik el, mégis november 26-án, a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis alakuló terén felsorakozott 96 tiszthelyettes hallgató közül sokan már erre gondolhattak, mikor az alapkiképzés befejezésével a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola állományába kerültek át.

Három hónappal ezelőtt 100 – tiszthelyettes hallgatónak jelentkezett és a felvételi követelményeknek megfelelt – fiatal kezdte meg az augusztus 24-től november 27-ig terjedő időszakban az alapkiképzést. Az elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteikből november 23-24-én, alaki, elméleti és járőrtípusú vizsga keretében adtak számot, valamint tájékoztató jellegű fizikai felmérésen bizonyíthatták alkalmasságukat.

A járőrtípusú vizsga során a katonák a különböző vizsgahelyszíneken bemutatták az elsősegélynyújtás módját, gyakorlati fogásait, a híradó, műszaki és vegyivédelmi kiképzési ágak egyes elemeit, a harcászati kiképzés során megtanult mozgásmódokat, tüzelési testhelyzeteket, a fegyver szét- és összeszerelésének lépéseit, és a terepen való tájékozódás fortélyait, amelyet jelentősen megnehezített az izbégi gyakorlótéren megült, szűnni nem akaró sűrű köd.

1595893859
 

A csütörtök reggeli laktanya sorakozón Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, bázisparancsnok köszöntötte a laktanya közel 600 katonája között felsorakozott tiszthelyettes hallgatókat, majd értékelte a három hónapos kiképzés eredményét, amelynek alapján a katonák alkalmassá váltak arra, hogy megkezdjék tanulmányaikat a tiszthelyettes szakképző iskolán. A sorakozón elismerések átadására is sor került. Kiemelkedő munkájáért „legjobb kiképző" címben részesült Csonka Dániel törzsőrmester, tiszthelyettes hallgatói állományból „legjobban kiképzett" címet Bölcskei Balázs hallgató, „legsportosabb kiképzett" címet pedig Sipos Zsolt hallgató vehette át. Az alapkiképzésen nyújtott átlagon felüli munkájuk elismeréseként pénzjutalomban részesült Vona József hallgató, Király Levente hallgató, valamint Kiss Lajos hallgató. A rendezvény a szokásos díszmenettel zárult.

1595893859
1595893859
1595893859