Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Non-stop gyakorlattal zárt afganisztáni felkészítés

Szöveg: Szűcs László |  2009. november 26. 14:25

November 24–26-a között teljesítette a missziós felkészülést záró gyakorlatát az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) nyolcadik váltása. A több mint negyvennyolc órás, „non-stop” gyakorlaton számos olyan incidens érte az Afganisztánba készülő magyar katonákat, amelyek a korábbi váltásokban már a valóságban is előfordultak.

Nemcsak az afganisztáni missziós felkészülés, hanem a táborfalvai „ingoványban" eltöltött hetek is véget értek a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport nyolcadik váltása számára. A horvát és montenegrói katonákkal megerősített magyar kontingens ugyanis az elmúlt három hetet a táborfalvai gyakorló-, és lőtéren töltötte és – mint beszámoltunk róla – az időjárás nem mindig fogadta kegyeiben az ázsiai országba készülő váltást.

1595893861
Dr. Boldizsár Gábor alezredes a PRT–8 parancsnoka – aki egyébként az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ parancsnoka – a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a november 2-án kezdődött táborfalvai kiképzés, az úgynevezett összekovácsolás végén, november 24–26-a között, több mint negyvennyolc órás, „non-stop" záró gyakorlatot tartottak. Ezen a katonáknak, a valós körülményeknek megfelelően kellett reagálniuk a különféle incidensekre.

És ezekből volt bőven – mesélte az alezredes –, hiszen a felkészítés során nagy hangsúlyt fordítottak arra, hogy az afganisztáni magyar misszió korábbi váltásaiban tapasztalt, s a hadműveleti területen éles körülmények között lereagált eseményeket beépítsék a jövő év elején kiutazó állomány felkészítésébe. Így teljesen természetesen a záró gyakorlaton is találkoztak a katonák ezekkel az incidensekkel.

Például a tábor közelébe érkező, feldühödött tömeggel, a segélyosztás közben felmerülő problémákkal, vagy éppen egy, a katonákat ért támadással…

Egyébként a „borsot" az úgynevezett alájátszó állomány törte a misszióra készülő katonák orra alá. A várpalotai

1595893861
székhelyű MH Bakony Harckiképző Központ és a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár állományából összeverbuvált „rosszfiúk" mindent megtettek annak érdekében, hogy a záró gyakorlat ideje alatt ne legyen nyugtuk a nyolcadik váltás katonáinak. Persze a csínyeket nem saját maguk találták ki, hanem a gyakorlatot felügyelő gyakorlatvezetőség, akik között ott volt Huszti András dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka, és Korom Ferenc ezredes is, aki közel hét hónap afganisztáni szolgálat után, a PRT hatodik váltásának parancsnokaként, október végén érkezett haza Magyarországra.

A felkészülő katonák reakcióit és tevékenységeit pedig a döntnökök értékelték, akik korábban ugyancsak megjárták az afganisztáni hadműveleti területet, különféle parancsnoki beosztásokat láttak el a tartományi újjáépítési csoport előző váltásaiban – árulta el Boldizsár alezredes, hozzátéve: elsősorban az anyagszállítással és a tábor biztonságával kapcsolatos feladatot szerepeltek az incidensek között, de természetesen akadtak a PRT alaprendeltetésével, vagyis a fejlesztésekkel, a projektekkel, és a humanitárius akciókkal kapcsolatos teendők is. Sőt a záró gyakorlat tematikájába még egy éles lőgyakorlatot is beiktattak.

1595893861
A nyolcadik váltás felkészülésének végét jelentő kiképzési foglalkozást szerdán megtekintette Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is. Tömböl tábornok arra is kíváncsi volt, hogy a magyar PRT-hez csatlakozó montenegrói szakasz katonái miként látják el feladataikat. Montenegró ugyanis első fegyveres katonai missziójára készül, s a délszláv államból érkezett katonák a magyar tábor őrzésvédelmét végzik majd Pol-e Khumriban.

A vezérkari főnök – tudtuk meg Boldizsár alezredestől – elégedett volt a látottakkal, úgy vélte a montenegrói katonák magyar PRT-be történő integrációja sikeres volt az elmúlt hónapokban.

A montenegróiak egyébként a PRT törzsében is képviseltetik magukat, mégpedig egy logisztikus tiszttel, és az egészségügyi alegységben is jelen vannak egy orvossal, egy felcserrel és egy eü-katonával. A magyar tartományi újjáépítési csoportban emellett részt vesznek a horvát hadsereg katonái is: a nyolcadik váltással négy katonai rendőr és egy összekötő tiszt utazik majd ki Afganisztánba.

Boldizsár alezredes megemlítette azt is, hogy a montenegróiak felkészítését a nyolcadik váltás szeptember 7-én

1595893861
kezdődött kiképzésének első percétől segítették a magyarok. Hiszen a tatai dandártól két alkalommal is utazott mobil kiképző csoport Montenegróba, ahol az úgynevezett egyéni és szakfelkészítés végrehajtásában segédkeztek. A kontingens parancsnoka szerint a délszláv országból érkezett egyenruhások jól felkészültek feladatukra, a kötelékkiképzés és a záró gyakorlat során is bizonyították ezt.

A záró gyakorlattal egyébként véget ért a nyolcadik váltás felkészítésének látványos része. Természetesen bőven van még teendő a kiutazásig, hiszen a csapat a szükséges védőoltások egy részét még nem kapta meg, illetve az állományba helyezés folyamata – vagyis a személyi beszélgetések lefolytatása és a személyügyi parancsnok elkészítése – is előttük áll még. Emellett a szükséges felszerelések, ruházati anyagok és fegyverek felvétele, összekészletezése, vámoltatása is az elkövetkező hónapok teendői közé tartozik.

A tervek szerint a kontingens ünnepélyes búcsúztatóját februárban rendezik meg Tatán, hiszen a nyolcadik váltás katonáinak nagy része a Klapka dandár lövészzászlóaljánál szolgál. Természetesen érkeztek katonák máshonnan is, a teljes kontingens több mint húsz alakulat egyenruhásaiból áll össze. Kiutazásuk után a nyolcadik váltás állománya március első napjaiban veszi át a feladatokat a jelenleg Afganisztánban tartózkodóktól.

Boldizsár Gábor alezredes kérdésünkre válaszolva elmondta azt is: tisztában vannak vele, hogy a biztonsági helyzet folyamatosan romlik Afganisztánban, így Baghlan tartományban is. Emellett nehezíti a magyar katonák munkáját az is, hogy az ázsiai országban 2010-ben parlamenti és járási választásokat rendeznek, mely hasonló biztonsági kihívásokat hordozhat majd magában, mint a nyáron lebonyolított elnökválasztás.

1595893862
 

1595893862
 

1595893862
 

1595893862
 

1595893863
 

1595893863
 

1595893863
 

1595893863
 

1595893863
 

Fotó: Galovtsik Gábor