Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Vihar után…”: könyv a sátoraljaújhelyi Hősök temetőjéről

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. november 26. 15:23

Megjelent a sátoraljaújhelyi Hősök temetőjének története Vihar után… címmel. A temetőről készült legújabb kutatások a város helytörténetéhez és hadtörténetéhez is hiánypótló adatokkal szolgálnak. A szerzővel, Haraszti Györggyel beszélgettünk a friss kiadványról.

„Múltunk megismerése kiegészítheti a fiatalok tanulmányait is, de e kötet talán utolsó lehetőségünk is visszaemlékezések, dokumentumok, fotók áttekintésére", mondta a honvedelem.hu-nak Haraszti György, a kötet szerzője, aki közölte azt is: a munkát továbbra is folytatni fogják.

A Kecskeméten élő nyugállományú őrnagy kötődése szülővárosához sok év óta változatlanul megmaradt. „Sátoraljaújhelyi születésű vagyok, nagyon szeretem ezt a várost. Harmincegy év katonaság után is rengeteget foglalkozom mind a hadtörténettel, mind pedig a várossal – így külön öröm volt számomra, hogy feldolgozhatom a Hősök temetőjének történetét. Idén tavasszal a Sátoraljaújhelyi Önkormányzat helyreállíttatta a temetőt, mindeközben engem kértek fel, hogy végezzek kutatásokat a temetővel, illetve az itt nyugvó, I. és II. világháborúban elesett katonákkal kapcsolatban", mondta el Haraszti György.

A Hősök temetője nemcsak a történelmi Magyarország területéről származó katonák, de külföldiek nyughelye is, csaknem 2300 fő nyugszik itt. „A 60 oldalas kötet tulajdonképpen egyfajta tisztelgés a halottak előtt", mondta a szerző, és hozzátette: ilyen jellegű katonai temető csak Miskolcon található Sátoraljaújhelyen kívül – ahogyan eddig összefoglaló sem született soha a Hősök temetőjéről.

1595893865
 

Haraszti György a kiadvány megjelenése óta több megkeresést is kapott, ugyanis sokan keresik hozzátartozójukat. A szerző célja éppen ezért – hogy a külföldi családtagok is megtalálhassák hozzátartozóikat – a nemzetük szerinti külképviseletekhez is eljuttatni egy-egy példányt.

A kiadvány Borsod-Abaúj-Zemplén megye közgyűlésének elnöke, Sátoraljaújhely Önkormányzata, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum segítségével és támogatásával valósult meg. Könyvbemutatóra és kötetlen beszélgetésre a decemberi két ünnep közötti időszakban várja az érdeklődőket a sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár.

Címkékmúzeum