Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A bátrak lelkesítésére

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. november 26. 20:06

Miniszteri elismerésben részesült a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj állománya: a zászlószalagot a honvédelmi tárca vezetője, Dr. Szekeres Imre kötötte fel a csapatzászlóra a Szolnokon megrendezett ünnepélyes rendezvény keretében.

A szolnoki alakuló téren, a csapatzászló és az elöljáró fogadása után a Himnusznak tisztelegtek a katonák. Ezt követően került ismertetésre a zászlószalag miniszteri adományozásáról szóló okirat, a honvédelmi miniszter pedig felkötötte a szalagot a katonai alakulat csapatzászlójára. A történelmi egyházak képviselői szentelték fel a szalagot, kérve, hogy akik a csapatzászló és a szalag mögé felsorakoznak, nyerjenek erőt, bátorságot és hitet a feladataik végrehajtásához és vigyék el Magyarország jó hírnevét és becsületét más országokba is.

Dr. Szekeres Imre ünnepi köszöntőjében kiemelte: a csapatzászlót minden katonai alakulat megkapta és megkapja a létrejötte pillanatától. “A csapatzászló a katonai szervezet legfontosabb jelképe. A zászlószalagot viszont ki kell érdemelni, és ma ezt az elismerést a munkája alapján a Bercsényi zászlóalj kapta meg. A zászlóalj napjainkban már olyan modern, expedíciós feladatokat képes ellátni, amely nem nélkülözheti a speciális katonai képzettséget és szaktudást. Az alakulat 2006 decemberében egy hosszú felkészülési folyamat után vált különleges műveleti zászlóaljjá. Az itt szolgálatot teljesítőknek sokat kellett addig dolgozniuk és tanulniuk, amíg ez a zászlóalj felállhatott", fogalmazott Szekeres Imre.

1595893865
A miniszter hangsúlyozta: a zászlószalaggal a Bercsényi zászlóaljnál szolgálatot teljesítőknek szeretne köszönetet mondani. “Köszönet azért, hogy áldozatos munkával látják el a speciális műveleti feladatokat, amelynek eredményeként hozzájárulnak hazánk védelméhez, nemzeti érdekeink érvényesüléséhez. A zászlóalj alegységei képesek a különleges műveletek végrehajtására nemzeti és szövetségesi kötelékben egyaránt. A feladatok ellátásához speciális fegyverzettel, felszereléssel és magas fokú kiképzettséggel rendelkeznek", hangzott el.

Szekeres Imre a továbbiakban elmondta: a Bercsényi zászlóalj olyan alakulat, amelyet fennállása óta legendák öveztek, és a hadseregen belül is dicsőségnek számít itt szolgálatot teljesíteni. „Kerülj a legjobbak közé", szól a ma használatos toborzási szlogen és az alakulatnál dolgozók valóban legjobbak közé tartoznak. “A legjobbak a hadgyakorlaton és a missziókban többnyire láthatatlanul, ugyanakkor nem észrevétlenül tevékenykednek. Az ellenség ugyanis észreveszi ezeket a katonákat, csak az már számukra késő", hangzott el. Az alakulat katonái közül sokan végezték el az Amerikai Egyesült Államokban a lövész-, a ranger- és a special forces tanfolyamokat. Hazaérkezésüket követően tudásukat, tapasztalataikat itthon és a missziókban tudják hasznosítani. A zászlóalj egyedi szervezeti kialakításának köszönhetően képes felderítési, valamint különleges műveleti feladatokat végrehajtani, illetve felderítő-csoportok összevonásával, felderítőosztagként és könnyűgyalog-szakaszként tevékenykedni.

1595893865
 

A miniszteri zászlószalagot Porkoláb Imre alezredes, zászlóaljparancsnok köszönte meg. Ünnepi válaszbeszédében elmondta: a különleges műveleti képesség csak nemrégiben jelent meg a hadseregek életében. Ezt kellett nekik is rövid idő alatt megtanulniuk, és ma már ott tartanak, hogy eljött a vizsga ideje, amit sikeresen teljesítettek. Visszaemlékezve a múltra elmondta: nagyon hosszú út vezetett el az első ejtőernyős ugrástól a mai, modern fegyverekkel felszerelt és sok követelményt teljesíteni képes katonáig. Ezek a katonák azok, akik naponta átélik a repülőgép felszállásának zaját, majd feszülten figyelik a kinyíló ajtókat és fegyelmezetten végrehajtják az ugrást és a kapott feladatokat. Jelenleg is sokan teljesítenek szolgálatot a missziókban, parancsnokaik visszajelzései alapján sikeresen. Végezetül a zászlóalj állománya nevében megköszönte a zászlószalagot és megígérte, hogy tisztességgel megőrzik annak becsületét.

A Szózatot követően az ünnepség a díszmenettel zárult.

1595893866