Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a Bevetési Irány 2008 gyakorlat

Szöveg: Szűcs László |  2008. szeptember 15. 19:20

A Veszprém közelében található nullaponti gyakorló- és lőtér alakulóterén felsorakozott katonák előtt Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka nyitotta meg a Bevetési Irány 2008 gyakorlatot szeptember 15-én délután.

Bevetési Irány elnevezéssel az idei a negyedik Magyar Honvédség szintű gyakorlat. A szeptember 15-e és október 15-e közötti gyakorlat a hadsereg idei legnagyobb kiképzési rendezvénye, jelentősége pedig abból áll, hogy megmozdítja a professzionális magyar haderő majdnem minden alakulatát. Emellett lehetőséget biztosít a katonáknak a közös felkészülésre, a harcászati-hadműveleti eljárások és módszerek tökéletesítésére is. Az idei gyakorlat legfőbb célja egyébként az, hogy a Magyar Honvédség bemutathassa: miként tevékenykedne az úgynevezett országvédelmi feladatok végrehajtása közben.

A gyakorlat szeptember 15-i megnyitóján – amelyen felsorakozott a résztvevő állomány egy része, és részt vett az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) vezetése – Tömböl László mérnök altábornagy, az MH ÖHP parancsnoka elmondta: meggyőződése, hogy az felvonultatott erők és technikai eszközök, valamint a bemutatandó statikus és dinamikus mozzanatok meggyőzően alátámasztják hogy az összhaderőnemi parancsnokság és alárendelt alakulatai készek és képesek a törvényekben meghatározott feladataik végrehajtására.

Tömböl tábornok hangsúlyozta: az idei kiképzési rendezvény annyiban is eltér az előző évek gyakorlataitól, hogy a résztvevők ezúttal rendkívül sokrétű feladatot hajtanak végre. Az elmúlt héten már befejeződött a KFOR-zászlóalj második váltásának felkészítése és a zászlóalj eredményesen végrehajtotta a záró gyakorlatát. Ezen a héten pedig megkezdődik maga a gyakorlat.

– Úgy ítélem, hogy az elkövetkező hetek kiválóan alkalmasak arra, hogy gyakorolják és sulykolják azokat a feladatokat, amelyre bármelyik pillanatban készen kell lenniük az ország védelme érdekében – mondta megnyitójában Tömböl László mérnök altábornagy.

 

 

 

Fotó: Szűcs László