Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonaorvosi konferencia – tizenhatodszor

Szöveg: Szűcs László |  2008. szeptember 15. 17:56

Amerikai és magyar katonaorvosok számára rendeznek konferenciát szeptember 14–18-a között Budapesten, a Stefánia palotában. Az összejövetel immár hagyományos, minden esztendőben megrendezik. Az idei a 16. konferencia.

A konferencián a Magyar Honvédségben szolgáló katonaorvosok mellett az Amerikai Egyesült Államok haderejének doktorai is részt vesznek. Többségük Németországból érkezett, s a Landstuhl-i amerikai katona-egészségügyi központ és parancsnokság állományában teljesítenek szolgálatot.

A rendezvény elsősorban a hadszíntereken szolgálatot teljesítő katonák ellátásának, katona-egészségügyi biztosításának összehangolását teszi lehetővé. Mégpedig azért mert a hadszíntereken nem csak a szélsőséges éghajlati, terep, közegészségügyi és járványügyi körülményekkel, de az ellenséges erők egyre változó harctaktikájával is meg kell küzdeni.
A változó műveleti környezetben változnak a sérülési típusok is, melyek megelőzése, kivédése, illetve hatékony ellátása a katonai parancsnokoktól és az egészségügyi szolgálat állományától is új megközelítést kíván, mind technikai, mind kiképzési és eljárási téren.

A konferencia szervezői bíznak benne, hogy az amerikai kollégák által összegyűjtött tapasztalat segíti a honvédegészségügy továbbfejlesztését. A magyar tapasztalatok segítik a koalíciós együttműködést, a hadszíntéri többnemzeti egészségügyi ellátó rendszerek működését.

A rendezvényt szeptember 15-én reggel Keith Gallagher tábornok, az Európában állomásozó amerikai erők egészségügyi parancsnoka, valamint dr. Németh András dandártábornok, az MH dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ parancsnoka nyitotta meg. A konferenciát jövőre Németországban rendezik meg.

 

Fotó: Szűcs László 

Címkékkiképzés