Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús géppuskacsővel indult betörni

Szöveg: Szűcs László |  2008. szeptember 15. 12:26

A 37. héten, azaz szeptember 8-a és 14-e között 41 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeltére. Ezek közül 15 esetben soron kívül kellett intézkedniük. A tűzszerészek idén egyébként eddig 1802 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét az alakulat felderítő főnökségének munkatársa.

Szeptember 8-án a Győr-Moson-Sopron megyei Hegykőről kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a polgármesteri hivatalban több száz, világháborúból visszamaradt lőszert őriznek. A helyszínre érve kiderült, hogy az éj leple alatt egy férfi egy világháborús géppuskacsővel szeretett volna betörni a hivatalba, ám az épület gondnoka elfogta. A csőben egy lőszert is találtak a nyomozást folytató rendőrök, s a férfi lakásán még több mint kétszáz lőszert foglaltak le. A tűzszerészek – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – összesen 205 darab gépkarabély lőszert semmisítettek meg a közelben kijelölt helyen.

Szeptember 9-én a Ferihegyi repülőtér II-es termináljának D portájáról hívták a tűzszerészeket. A légikikötő közvetlen közelében területátvizsgálást végző cég munkatársai ugyanis egy 50 kilogrammos, német gyártmányú, világháborús bombát találtak. A veszélyes szerkezetet a helyszínre érkező tűzszerész járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – hatástalanította, majd a központi gyűjtőhelyre szállította.

Szeptember 10-én a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszállásról jelentették, hogy a Szabadság úton, az egyik panelház melletti építkezésen világháborús robbanószerkezetnek látszó tárgyakat találtak. A Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette tűzszerész járőr összesen hat darab M13-as típusú rakétát szállított a központi gyűjtőbe.

Szeptember 11-én a Pest megyei Aszódra hívták a honvédség tűzszerészeit. A Kossuth utcában ugyanis egy világháborús kézigránátot találtak a járókelők. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek – Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével – a közelben kijelölt helyen megsemmisítették. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a gránát miként került a közterületre, de valószínűsíthető, hogy valaki „véletlenül" hagyta az utcában.

Ugyanezen a napon a Pest megyei Üllőn is akadt dolguk a tűzszerészeknek. Az egyik itteni telephelyű cégnél, árokásás közben bukkantak egy 105 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátra. A robbanószerkezetet a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.