Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkötelezettek vagyunk ellenállóképességünk építése iránt

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László |  2021. november 19. 18:55

Zárónapjához érkezett az Ellenálló Műveletek Koncepció részleteit tárgyaló konferencia, amit november 17-19. között a Honvéd Kulturális Központ – Stefánia Palotában rendeztek meg, Budapesten. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka záróbeszédében rendkívül fontos védelmi képességépítő rendezvénynek nevezte az elmúlt napokban folytatott szakmai fórumot.

ROC konferencia_1119 (19)

Az Ellenálló Műveletek Koncepció konferenciájának második napján is folytatódtak a szakmai előadások, ennek során olyan témák kerültek terítékre, mint az ellenállás alapelvei; a különböző szervezetek közös tervezőmunkáinak lehetősége az ellenállóképesség növelése érdekében; valamint a képességet körülvevő jogi környezet bemutatása. A nap, s egyben a konferencia egyik legérdekesebb pontja a kétnapos eszmecserét is záró fórumbeszélgetés volt, amelynek kerekasztalánál amerikai, lengyel és svéd szakértők foglaltak helyet, megosztva egymással – és természetesen a konferencia közönségével – gondolataikat a társadalmi ellenállóképességről, valamint megvalósításának lehetőségeiről. A kétnapos programsorozat adta lehetőséget megragadva, a konferencia helyszínén tartottak egyeztető értekezletet térségünk és az Amerikai Egyesült Államok különleges erőinek katonai vezetői is.

ROC konferencia_1119 (9)

A konferencia záróakkordjaként dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka méltatta a szakmai fórumon tárgyalt témákat és az Ellenálló Műveletek Koncepciót. Mint fogalmazott, bár a mostani találkozót konferenciának nevezik, annál sokkal fontosabb rendezvény volt. A két nap alatt elhangzott előadások kapcsán arra kérte a szakmai fórum résztvevőit, hogy hasznosítsák szervezeteik és nemzetük ellenállóképességének építésében. Mint hangsúlyozta, a tudás megosztásával nagyban meg lehet erősíteni egy ország védelmi képességeit. „A stratégia márpedig továbbra is változatlan: Magyarország és a V4 országok különleges műveleti parancsnokságai továbbra is elkötelezettek nemzeteik ellenállóképességének megerősítése iránt, hogy felkészülten nézhessenek szembe bármilyen válsághelyzettel” – emelte ki a parancsnok.

Kapcsolódó cikkek