Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkötelezettség az innováció terén is

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kormány Gábor |  2023. szeptember 22. 8:42

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa az M1, illetve a Kossuth Rádió reggeli hírműsorának vendége volt szeptember 21-én. A beszélgetések során – többek között – kitért a Budapesten megrendezett NATO Innovációs Hét jelentőségére, illetve az egyre inkább kiépülő hazai védelmi innovációs ökoszisztémára is.

Porkoláb M2 másolat

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a NATO Innovációs Hét keretében a védelmi szövetség innovációjának két csúcsszervezete is – a NATO Innovációs Alap (NIF), illetve a NATO Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmus (DIANA) – Budapesten tartotta az igazgatósági ülését. „Óriási fegyvertény, hogy ez a két szervezet, ami egymást komplementer módon is kiegészíti, egy helyen ülésezik” – emelte ki.

A NATO Innovációs Hét sikerei közé tartozik, hogy a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos együttműködési megállapodást írt alá a DIANA ügyvezetőjével, Deeph Chanaval a zalaegerszegi Rheinmetall gyár közelében található ZalaZONE tesztpályára vonatkozóan, emellett hazánk további tesztközpontokat és egy akcelerátor központot is felajánlott a szövetség számára.

A védelmi innovációért felelős miniszteri biztos kitért a DIANA által meghirdetett, kettős felhasználású termékeket gyártó, elsősorban kisvállalkozások támogatását célzó programra is, amelynek nyerteseit a hónap végén hirdetik ki. „Több, mint ezerkétszáz pályamű érkezett be, ami önmagában is mutatja, hogy mekkora az érdeklődés aziránt, hogy a védelmi szektor felé elmozduljanak ezek a cégek. A pályázóknak 94 százaléka kisvállalkozás, száz fő alatti cég, így teljesült a célkitűzésünk” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a nyertesek a százezer eurós tőkealap mellett egy oktatási programban is részt vesznek, így komoly láthatóságot is nyernek, hisz innen kezdve a szövetség összes tagállama potenciálisan a piacukat képezheti.

KG_20230920_balna_NATO_DIANA_001

Mint fogalmazott, a NATO-n belül egy teljesen újszerű kezdeményezés, hogy az alulról – azaz a kisvállalkozóktól – érkező ötleteket felkarolják és támogassák. „Ebben a folyamatban a Honvédelmi Minisztérium által létrehozott Védelmi Innovációs Kutatóintézet óriási szerepet játszik itt Magyarországon, hiszen ez az a szervezet, ami segít a vállalkozásoknak megérteni, hogy hogyan lehet beadni ezeket a pályázatokat, illetve hogyan lehet ebben az újszerű lehetőségtengerben eligazodni” – hangsúlyozta a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. (VIKI) vezérigazgatói szerepkörét is betöltő dandártábornok.

„Magyarországnak a szövetség iránti elköteleződése egyértelműen érzékelhető” – nyomatékosította dr. Porkoláb Imre a megszólalásai végén, kiemelve a legnagyobb európai cégekkel, így például a hazánkban hadiüzemeket telepítő, hosszú távra befektető német Rheinmetallal való együttműködés jelentőségét. „Most próbáljuk az innováció területén is bizonyítani a rátermettségünket, illetve elkötelezettségünket” – jelentette ki.

KG_20230920_balna_NATO_DIANA_006
Kapcsolódó cikkek