Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előléptetések Koszovóban

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. április 4. 6:13

Minden egyenruhás életében fontos pillanat, amikor munkáját elismerve magasabb rendfokozatba előléptetik. Az MH KFOR Kontingensben szolgáló katonák közül április elején minden állománykategóriából egy-egy fő részesült abban a megtiszteltetésben, hogy csillogóbb paroli került az egyenruhájára.

Április első napjának reggelén örömteli esemény alkalmából sorakozott fel a koszovói Pec-ben szolgálatot teljesítő MH KFOR Kontingens teljes személyi állománya. A felsorakozott katonák között volt három fő, akik a többieknél jobban kihúzva magát, büszkén állt az alakzatban. Mindhárman tudták, hogy a kontingens parancsnoka, Cseklán István őrnagy hamarosan egyenként szólítja őket magához.

Az elöljáró fogadását követően a személyügyi parancsokat Kocsis Zsolt őrnagy, személyügyi főtiszt olvasta fel, így sorjában léptek a parancsnok elé az előléptetett személyek, Szamosi Attila százados, Vincze János főtörzsőrmester és Menyhárt János Tamás tizedes. Az első előléptetett Szamosi Attila századosi paroliját Cseklán őrnagy egy határozott mozdulattal eltávolítva cserélte le őrnagyira. Vincze János zászlósi rendfokozatát, Menyhárt János Tamás szakaszvezetői rendfokozati jelzését pedig már a kontingens vezénylő zászlósával, Pasztercsák László zászlóssal közösen helyezték el az egyenruha gallérján.

1595899535
 

Szamosi őrnagy a parancsnokság állományába tartozó Összekötő Megfigyelő Csoport (Liaison Monitoring Team, LMT) parancsnokaként szolgál Koszovóban. 2000-ben avatták tisztté, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar lövész szakának elvégzését követően hadnagyi rendfokozatban. Első tiszti beosztásba az MH 32. Budapest Õr és Díszezred állományába került, majd 2003-ban került áthelyezésre az MH Civil Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központba. A mostani a második missziója, Koszovót megelőzően Afganisztánban, az MH PRT állományában teljesített külszolgálatot. Az MH KFOR Kontingensben 2009 augusztusa óta szolgál, az első fél év letelte után missziós szolgálatának hosszabbítását kérte, amit elöljárói támogattak.

Vincze zászlós 1993 óta hivatásos katona. A tiszthelyettes képző iskola elvégzését követően Egerbe került az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj állományába, ahol különböző logisztikai beosztásokban szolgált egészen 2007-ig, a zászlóalj Debrecenbe történő diszlokálásáig. 2007-től az MH Görgey Artúr Vegyivédelmi Információs Központ állományában szolgál, mint logisztikai beosztott tiszthelyettes. Jelenlegi, missziós beosztása szintén a logisztikához köti, az MH KFOR Kontingens Műveleti Század logisztikai beosztott tiszthelyettese. A koszovói a harmadik missziója, ezt megelőzően 1997-ben az MH Magyar Műszaki Kontingensben, Okucani-ban és az MH Szállító Zászlóaljban, Irakban teljesített külszolgálatot.

1595899535
 

Menyhárt szakaszvezető 2008 áprilisa óta szerződéses katona az MH Bakony Harckiképző Központ Kiképző Bázis Táborfalva állományában gépkocsivezető beosztásban. A jelenlegi az első missziója, az MH KFOR Kontingens Támogató Század Szállító Szakasz Személyszállító Raj gépkocsivezetőjeként teljesíti missziós szolgálatát.
Az előléptetések érdekessége, hogy nem csak a jelenleg a kontingensben szolgálók állománykategóriáinak teljes spektrumát átfogja, de magát a kontingens szervezeti felépítését is. Az előléptettek – tiszt, tiszthelyettes, legénységi állomány – a parancsnokság, a műveleti század és a támogató század állományából kerültek ki.

1595899535