Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eltemették a hősi halott tűzszerészt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 21. 20:13

Katonai tiszteletadás mellett temették el hétfőn délután az Afganisztánban hősi halált halt Nemes Krisztián tűzszerészt falujában, a Győr-Moson-Sopron megyei Magyarkeresztúron.

A posztumusz őrnaggyá előléptetett 32 éves katona július 12-én egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét Afganisztánban.

A magyarkeresztúri temetőben a közvetlen hozzátartozók, a rokonok mellett a falu lakói, továbbá a katonabajtársak a Budapest Díszzászlóalj kíséretében adták meg a végtisztességet a hősi halott katonának.

A gyászszertartáson megjelent a kormány és a honvédelmi tárca részéről Szekeres Imre miniszter, továbbá Havril András vezérezredes, vezérkari főnök és Tömböl László altábornagy, a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnokságának vezetője. Jelen volt az államfő képviseletében Palásti Ferenc dandártábornok, a köztársasági elnök szárnysegédje, az Országgyűlés képviseletében Kontrát Károly, a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja, valamint Wahid Monawar, Afganisztán bécsi nagykövetségének ügyvivője.

A temetésen Hajdu Gábor mérnök ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljának parancsnoka búcsúzott a hősi halott katonától. Az ezredes példaértékűnek nevezte Nemes Krisztián szorgalmát, kitartását.

-Áldozatos munkája nyomán életeket mentett robbanótestek hatástalanításával – mondta.

Hajdu Gábor az elhunytra emlékezve azt hangoztatta: “maximalista önmagával, követelménytámasztó beosztottjaival szemben, igazi parancsnoki jellem volt".

Berta Tibor alezredes, a tábori lelkészi szolgálat katolikus szolgálati ágának általános helynöke Nemes Krisztiánt idézte, aki kiutazása előtt családjának azt mondta: katonáim vannak odakint, mennem kell.

.Nem más volt ez, mint a hazaszeretet nagyszerű példája és a tökéletes elkötelezettség a magyar honvédelem nemes ügye iránt – tette hozzá Berta Tibor.

A búcsúbeszédek után a koporsón elhelyezett nemzetiszínű zászlót átadták Nemes Krisztián feleségének.

A koporsót a díszszázad sortüze kíséretében, a tűzszerész járművek szirénázása mellett helyezték a sírba, amelyet koszorúk sokasága borított el.

Az elhunyt katonát az egész falu gyászolja; a házak kerítésein fekete gyászszalagok lobogtak. Nemes Krisztián az édesanyját, a feleségét és három kiskorú gyermekét hagyta a Rába-közi településen.