Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pályára irányító tábor – roma fiataloknak

Szöveg: Szűcs László |  2008. július 21. 15:42

Nehéz megtalálni az ócsai katonai gyakorlótéren a járőrversenyen részt vevő csapatokat, hiszen ahhoz, hogy mind a tizenegy ellenőrző pontot megtalálják, legalább tizenöt kilométert kell gyalogolniuk az erdős-bozótos területen. S persze eltévedni sem túl nehéz…

Nyolc csapat vágott neki kora reggel a járőrversenynek. A hat-hét fiatalból álló csapatok óriási lelkesedéssel, mindössze egy katonai GPS-szel és némi ivóvízzel felszerelkezve vetették be magukat a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem ócsai gyakorlóterét szegélyező erdőbe. Mint az induláskor megtudták: az nyer, aki minél hamarabb megtalálja a tizenegy kijelölt ellenőrző pontot és hibátlanul teljesíti az ottani feladatokat.

1595878517
A rajtot Jóni Tibor nyugállományú ezredes, a Magyar Honvédség romaügyi referense is végignézte. Az egykori katonatiszttől megtudtuk: a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs és Toborzó Főosztályának keretén belül működő romaügyi referatúra 2003 óta szervez pályára irányító táborokat roma származású fiatalok részére. Minden évben azokat a 17–21 év közötti lányokat és fiúkat várják, akik kedvet éreznek a „katonai tevékenységek" iránt. Így volt ez idén is.

– A különféle internetes oldalakon és a cigány kisebbségi önkormányzatok segítségével meghirdetett táborra idén több százan jelentkeztek. Egy minisztériumi bizottság választotta ki azt a negyven fiatalt, aki részt vehettek a táboron – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Jóni Tibor, miközben körbejártuk az ellenőrző pontokat.

A romaügyi referenstől megtudtuk azt is, hogy az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a táborban résztvevő roma fiatalok közel harmada jelentkezik később valamelyik katonai oktatási intézménybe, vagy éppen szerződéses katonai szolgálatra.

A hagyományos nyári, roma fiatalok számára rendezett katonai táborokat eddig saját erejéből szervezte meg a minisztérium romaügyi referatúrája. Ebben az évben azonban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem segítségét kérték. Így lett idén a pályára irányító tábor egyben túlélőtábor is. A ZMNE Kossuth Lajos Hadtudományi Kar katonai továbbképző központjának munkatársai ugyanis a nyáron öt napos túlélő kurzusokat rendeznek minden érdeklődő részére. S az egyik ilyen kurzust – igaz nem öt, hanem nyolc nap időtartamban – a roma fiatalok részére szervezték meg.

– A roma fiatalok mellett tizenhárom civil is jelentkezett ebbe a „hosszított" kurzusba, így összesen ötvenhárman vágtak neki a túlélő tábornak – árulta el Nemes Antal őrnagy, a tábor kiképzési felelőse. Az önkéntesekre nehéz napok vártak, hiszen a legalapvetőbb és legfontosabb túlélési fogásokat, vagyis a tűzgyújtási technológiákat, a menedékkészítés fogásait, a csapdavetés fortélyait, valamint a víznyerés és víztisztítás trükkjeit kellett elsajátítaniuk a július 14–22-e között megrendezett táborban. . Mindemellett pedig még a természetes terepakadályok leküzdése, azaz a sziklamászás, az ereszkedés, valamint a kürtőmászás is szerepelt a programban.

1595878517

Természetesen a hagyományos, „katonai léttel" kapcsolatos tudnivalók megismerése is fontos része volt a nyolc napos tábornak – tudtuk meg Nemes őrnagytól. A „gyengített és sűrített" katonai alapkiképzésen kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a táborlakók megismerjék a katonai felszereléseket, a fegyvereket, valamint a lőkiképzés alapjait és a legfontosabb harcászati elemeket.

– A tábor ideje alatt külön figyelmet fordítottunk a résztvevők fizikai állóképességének növelésére is. Minden nap negyven perces reggeli tornával indult a nap. Ez a két kilométeres terepfutás mellett a „katonai fitness" elemeit, vagyis a fekvőtámaszt és a felülést is tartalmazta – mondta el a tábor kiképzési felelőse, akitől megtudtuk: a tábort a mai napon egy „kora reggeltől késő estig tartó", komplex gyakorlat zárja. Ennek során azokból az ismeretekből „vizsgáztatják" a résztvevőket, amelyeket az elmúlt napokban sajátítottak el.

Közben a kora reggel elrajtolt csapatok egymás után érkeztek a Nemes őrnagy „parancsnoksága" alatt álló ellenőrző pontra. Itt tüzet kellett „csiholniuk" a fiataloknak, mégpedig a természetben fellelhető eszközök segítségével. Az amúgy sem egyszerű feladatot csak tovább nehezítette a viharos erejű szél. Amint a száraz fű lángra kapott, a versenyzők megkapták azokat a koordinátákat, amelyek a GPS-be táplálva a következő ellenőrző pontra irányították őket…

1595878517
– Nagyon élveztem a tábort, szuper jó volt! – mondta el a táborral kapcsolatos véleményét kérdésünkre válaszolva Orsós Katalin. A 17 éves, Zalaszentlászlón lakó hölgyet levélben értesítették arról, hogy ha akar, akkor részt vehet a Magyar Honvédség pályára irányító táborán. Azonnal válaszolt, s ő maga lepődött meg a legjobban, amikor kiderült, hogy bekerült a kiválasztott negyven fiatal közé.

A csecsemőgondozónak tanuló lány becsülettel végigcsinálta a tábort, bár mint elmondta: nem volt egyszerű a mindennapi feladatok teljesítése. A reggeli torna például kifejezetten nehéz volt számára, még akkor is, ha szabadidejében rendszeresen sportol, így nem idegen számára a mozgás.

Ennek ellenére jól érezte magát, s úgy gondolja, hogy nagyon jó „kis" csapat gyűlt össze Ócsán. Katona azonban nem szeretne lenni, mert nehezen tudja elképzelni magát ebben a sajátos, parancsuralmi rendszerre épülő szervezetben.

1595878518

Danyi Renátó is inkább rendőr szeretne lenni, mint katona. Élete nagy vágya, hogy bűnügyi nyomozóként bilincset kattinthasson a rosszfiúk csuklójára. Azonban mégis eljött a katonai pályára irányító táborba, mert úgy gondolta, hogy érdemes kipróbálnia magát egy túlélő kurzuson is.

A Heves megyei Tarnaörsön lakó 17 éves fiatalember egyébként édesapjától hallott először a táborról, akinek viszont a helyi cigány kisebbségi önkormányzat egyik képviselője szólt. Mint elmondta: nagyon élvezte a katonákkal töltött nyolc napot, s különösen tetszett neki, amikor a szolnoki katonák tartottak számukra „kommandós-bemutatót".

– Az aztán kemény volt. Csak úgy törtek a cserepek! – mesélte, majd bocsánatot kért, hiszen a csapatának, a Fanyűvőknek mennie kellett tovább, hogy minél jobb eredményt érjenek el a tábort záró járőrversenyen.

További képek:

1595878518
1595878518
1595878518

Fotó: Szűcs László