Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Útra keltek…

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. július 21. 13:39

Elindult Koszovóba a Magyar Honvédség KFOR Zászlóalj állománya. Az első ütemben több mint száz katona utazott el a budapesti ferihegyi repülőtérről, hogy megkezdje békemissziós szolgálatát.

Feszültséggel és izgatottsággal teli katonák gyülekeztek a MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni helyőrségében. Egy utolsó telefon a családnak, majd a kollégáktól való gyors búcsú után a menet megindult a Ferihegyi repülőtérre.

Az MH KFOR Zászlóalj kötelékében több mint négyszáz magyar katona szolgál majd hat hónapig a Balkánon, ahol békefenntartói feladatokat látnak majd el: járőrtevékenységet folytatnak, biztosítják a katonai jelenlétet, megfigyelő pontokat telepítenek, VIP-személyeket kísérnek, kiemelt fontosságú objektumok védelmét hajtják végre, s szükség esetén részt vesznek tömegkezelési feladatokban is.

A koszovói Pec város térségében felállítandó, zászlóalj szintű katonai szervezetben a magyarok mellett szlovén katonák is szolgálnak majd, így a magyar vezetésű zászlóalj teljes létszáma közel 700 fő lesz.
A kiutazás többi ütemét a nyár folyamán hajtja végre a zászlóalj, a teljes készenlétet pedig szeptember elsejével éri el a kontingens.

Kép és szöveg: Smidróczki Róbert