Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eltűnt hat brit katona Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 8. 10:29

Hat brit katona eltűnt, valószínűleg életét vesztette a dél-afganisztáni Hilmend tartományban, a páncélozott szállító járművüket ért robbanás következtében – közölte a brit védelmi minisztérium március 7-én, szerdán. A katonák éppen járőrszolgálatot végeztek kedden este, amikor a robbanás történt.

Ha a halálukat hivatalosan megerősítik, ez lesz az afganisztáni brit erők legnagyobb embervesztesége egyetlen incidens során egy 2006-os repülőgép-katasztrófa óta, amelyben 14 katona vesztette életét. Egyúttal ez lenne a legsúlyosabb incidens a NATO-erők számára is január 19. óta, amikor egy helikopter-balesetben hat amerikai tengerészgyalogos vesztette életét ugyancsak Hilmend tartományban. Előzőleg a legsúlyosabb incidens tavaly augusztusban történt, amikor afgán lázadók lelőttek egy Chinook helikoptert 30 amerikai katonával a fedélzetén.

David Cameron brit miniszterelnök a kedd esti robbanás hírére reagálva kijelentette: „Ez rettenetesen szomorú nap országunk és az érintett családok számára egyaránt".

Idén eddig 54 NATO-katonát öltek meg Afganisztánban, köztük 38 amerikait és 4 britet.

A brit katonák családjait értesítették a kedd esti eseményről.

Nagy-Britannia több katonát veszített az afganisztáni háborúban, mint bármely más ország az Egyesült Államokon kívül, szerdáig összesen 398-at. Az amerikaiak embervesztesége legkevesebb 1780, közülük 1484-en ellenséges akció következtében haltak meg. A nemzetközi biztonsági erőben részt vevő nemzetek katonái közül több mint 2800-an veszítették életüket a háború 2001. október 7-i kezdete óta.

Nagy-Britannia 9500 katonával vesz részt a mintegy 130 ezer főnyi nemzetközi biztonsági erőben, és ezzel a második helyen áll az Egyesült Államok mögött, amely jelenleg mintegy 100 ezer katonát állomásoztat Afganisztánban.