Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emeli az olaj árát a bombázás

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 30. 8:16

Egyes adatok szerint legalább 364 palesztin vesztette a negyedik napja tartó izraeli légicsapásokban a Gázai övezetben, míg a Hamász ellencsapásai négy izraelit öltek meg. Eközben a harcok hatására az olaj ára emelkedni kezdett.

Keddre virradóra is folytatta a Gázai övezetben lévő kormányzati épületek és a helyi biztonsági szolgálat létesítményei elleni támadásait az izraeli légierő. Kórházi források szerint legkevesebb tíz ember életét vesztette, negyven pedig megsebesült a támadássorozatban. Ismét támadás érte a gázai Iszlám Egyetemet, az övezetet uraló Hamász radikális mozgalom kulturális szimbólumát, amely izraeli állítás szerint a szervezet egyik fegyvergyártó üzeme is.

A zsidó állam hadserege lezárta az övezet környékét, ahol jelentős erőket vont össze, ami egy közelgő szárazföldi támadásra utal. Az EU külügyminiszterei kedden délután tanácskoznak a kialakult helyzetről.

Hétfőn emelkedett a kőolaj ára, elsősorban azért, mert az izraeli légierő hétfőre virradóan újabb több tucatnyi légicsapást mért a Gázai övezetre bizonytalanná téve az olajszállításokat a közel-keleti térségből.

Hozzájárult a dráguláshoz a profitkivétel, valamint a dollár gyengülése is.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára 2,18 dollár emelkedéssel 40,55 dolláron fejezte be a napot Londonban februárra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 2,31 dollárral 40,02 dollárra nőtt a New York-i árupiacon (NYMEX) februárra.