Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ennyi aranyéremmel már az Interpol foglalkozik”

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. június 8. 6:37

Rátgéber László, az Euroliga-győztes Szpartak Moszkva női kosárlabdacsapatának trénere szeptember óta Moszkvában él. A női kosárlabdát csúcsra juttató szakember 15 évnyi munka után búcsúzott a pécsi csapattól. Ezzel a döntéssel – ahogy ő mondja- önmagát is Pécsett hagyta. Vele beszélgettünk.

Már kijelölte a júniusi, lettországi női kosárlabda Európa-bajnokságra készülő bő keretét, amelyből hiányzik a korábbi csapatkapitány Iványi Dalma, Fűrész Emőke és Béres Tímea is. A magyar szövetség honlapja szerint e három játékos nem vállalta a válogatottságot. Mit szól hozzá?

Aki nem szeretne válogatott lenni, ne legyen. Iványi pihenni szeretne – harmincnégy éves, több mint százszoros válogatott, ő már letett valamit az asztalra. Ivkovicsné Béres Tímea a nyarat a családjával töltené, míg Fűrész a térdsérülése miatt úgy gondolja, nem bírná a sorozatterhelést.

A keretben azonban jelen van Semsei Barbara és Fegyverneky Zsófia. A selejtezőkhöz képest újdonságot jelent a pécsi Raksányi Krisztina és a zalaegerszegi Horváth Zsófia, illetve a spanyol Estudiantesben légióskodó Császár Andrea neve.

Horváth Zsófia kerettag volt. Semsei Barbara szereplése még kérdéses, mivel még nem épült fel száz százalékosan, centerhiányunkat Császárral próbáljuk kompenzálni, míg a fiatal Raksányi bizonyított az Euligában.

Az ön vezetésével tizenöt év alatt kilenc bajnoki aranyérmet és ugyanennyi magyar kupagyőzelmet nyert Pécs. Az európai topligában háromszor is bronzérmet nyertek. A „szakítás" után Fegyverneky Zsófia a Brnóba szerződött, a fiatal tehetség Krivacsevics Tijana éppen a rivális Sopronba, Emilija Podrug a lengyel Gdyniában folytatta. Nyomon követte, esetleg segítette valahogy a lányok boldogulását akkor?

1595887874
Mindhárman jobban szerepeltek Pécsett. Talán Tijana, – aki a szülei javaslatára felbontotta 4 éves szerződését (volt is cirkusz belőle, meg lesz is) – kapott elég lehetőséget. Podrug sokkal többre képes, Zsófia is rossz súgókra hallgatott, remélem nem viseli meg, hogy mellőzik a szezonban. Különben mindhárom játékost nagyon kedveltem, szeretem őket. Főleg Fegyvernekyt, Krivacsevics pedig a kisebb fiam totális kedvence volt. Most Sue Bird az.

15 év után távozott Pécsi posztjáról. Mit volt a legnehezebb ott hagyni?

Mindent – az életművemet, a barátaimat, szurkolóimat, városomat, magamat…

A Szpartak Moszkva Region sorozatban nyerte meg a női kosárlabda Euroligát, miután a döntőben legyőzte a hazai pályán játszó Halcón Avenidát. A moszkvai csapat a világklasszis teljesítményt nyújtó Diana Taurasi vezetésével 85–70-re győzött, ezzel pedig ismét bebizonyította, Európa legjobb csapatáról van szó. A női szakág ünnepe tehát ismét orosz (és persze magyar) diadallal zárult. Hogyan ünnepelték a győzelmet?

Sokat táncoltunk, mosolyogtunk és veregettük egymás hátát, hogy megvan.

Ilyenkor enged picit a szigorból? Együtt bulizik a lányokkal?

Ezeknek a lányoknak annyi aranyérmük van olimpiákról, Vb-kről, Eb-kről, WNBA-ból, Euroligából, hogy ekkora mennyiséggel már az Interpol foglalkozik. Õk saját magukkal a legszigorúbbak. Lauren Jacksonnal szoktam vörösbort inni. Õ ausztrál, tudja becsülni a jó bort. Nagyon szép pár voltunk a színpadon a diszkóban, mikor a We Are The Champions című dalra táncoltunk. Õ volt a szép, én meg a pár.

A Szpartakban mennyiben érzi másnak az edzői munkát, mint Pécsett?

Nem nehezebb, nem könnyebb, a pontos szó a kérdésben van. Más. Ez itt az NBA, eddig NCAA volt.

Milyen a Szpartak csapata?

A legjobb irányító, a legjobb bedobó, valamint a legjobb centerek is itt játszanak és egy stramm srác az edzőjük. Sok pénzt öl bele a főnök és mindig megnyerik az Euligát.

Blogjában gyakran említi Sabtajt, továbbá Steve Costalast és másodedzőjét, Pokey Chatmant. Milyen velük a munka?

A közös munkánk gyümölcse az Euliga elsőség. Õk segítettek, hogy kiérdemeljem Európa legjobb edzője címet. Köszönöm nekik.

1595887874
Azt is írja, jóformán mindent elért már, amit egy kosárlabdaedző elérhet. Akkor tehát nincs olyan cél, amelyet még kitűzött maga elé?

Van. Át kell ugranom az Orfűi tavat.

Sportoló családból származik, kosarazott, fiatalon edző lett. Hogyan képzeljük el egy ifjú sportoló mindennapjait Jugoszláviában?

Tito elvtárs csinált egy olyan országot, ahol a labdás sport – főleg a kosárlabda – nagyon fontos tényező volt. Reggel felkeltem, elmentem az iskolába (nem mindig), kaptam sok kitűnő jegyet és kosaraztunk. Akkor Amerikából a három legfontosabb hatást magamba szívtam: Magic Johnsont, a Ramonest és Charles Bukowskit. Hazamentem, tanultam. Sokat tanultam, hogy szüleim büszkék legyenek rám, aztán kosaraztunk. Moziba is jártunk, utána kosaraztunk. Ezek után csajozni mentünk, azok meg kikosaraztak. Vagyis kosár centrikusak voltak egy ifjú sportoló mindennapjai.

Mi volt élete első edzői feladata?

Vettem 8 kisfröccsöt 4 idősebb kollegámnak.

Hogyan érzi magát vidnojei otthonában?

Nagyon jól, velem van a család és ez a legfontosabb. Moszkva nagyon nagy, nagy távolságok vannak, ez az igazi probléma.

Gyermekei sportolók lesznek?

Jó lenne, de nem erőltetem.

A Kiscsillag zenekarnak két dalt is szerzett. Honnan a kapcsolat, illetve a zenei véna?

Láttam, hogy Lovasi Andris barátom szenved, mert szeretne gitározni, írtam néhány számot és mondtam, ha nagyon jók lesztek, majd ha imádni fognak benneteket, majd ha a klipetek első lesz az MTV-n, ha teltházas bulik lesznek, majd ha a Mahasz listát vezetitek-vehetsz magadnak egy Telecastert, hogy ő legyen a baranyai Joe Strummer. Hát vett.

Lesz még a zenélésnek folytatása?

Mivel igen tehetségesek vagyunk, igen. Ha valaki nem hiszi, hát vegye meg a Kiscsillag mindkét lemezét. Zene felnőtteknek.