Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Enyhülhet az izraeli szorítás Gázában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 17. 5:44

Az izraeli vezetők komolyan fontolóra vették, hogy egyoldalúan leállítják a gázai övezeti offenzívát ahelyett, hogy egyiptomi közvetítéssel hivatalosan is tűzszünetet kössenek a Hamásszal.

Egy kormányforrás szerint szombaton összeül az izraeli nemzetbiztonsági kabinet, amely meg fogja szavazni az egyoldalú tűzszünetet, s az izraeli hadsereg annak életbe lépése után sem vonul ki a Gázai övezetből. A hadműveletek egyoldalú leállítása megfosztaná a Gázai övezetet uraló palesztin radikális iszlamista szervezetet attól a lehetőségtől, hogy politikai tőkét kovácsoljon a tűzszüneti megállapodásból. Egy ilyen egyezmény ugyanis vélhetően az övezet izraeli zárlatának enyhítését is magában foglalná.

Előzőleg Cipi Livni külügyminiszter időpont megjelölése nélkül, de szintén úgy nyilatkozott a Tízes csatorna izraeli tévéadónak, hogy összeül majd a nemzetbiztonsági kabinet, s e testület fog dönteni a kérdésben. Livni régóta szorgalmazza, hogy a zsidó állam hivatalos megállapodás nélkül zárja le a hadműveleteket. A külügyminiszter most azzal érvelt álláspontja mellett, hogy ha a Hamász (rakétákkal) lövi Izraelt, ez utóbbinak válaszlépéseket kell majd tennie. Az offenzívát nem a Hamásszal való megegyezéssel, hanem a Hamász ellenében kötött megállapodásokkal kell lezárni – hangoztatta.

Izraeli források szerint a tűzszünet ügyében közvetítő egyiptomi vezetők úgy ítélik meg, hogy nincs előrelépés a Hamásszal folytatott tárgyalásokon, és nem valószínű, hogy létrejönne a tűzszüneti megállapodás.

Nyugati tisztségviselők elmondták, hogy Kairó javaslatot tett arra, hogy Olmert, Mahmúd Abbász palesztin elnök (a Hamász ellenlábasa) és Hoszni Mubarak egyiptomi elnök vasárnap külön egyezményt írjon alá a Gázai övezet határával kapcsolatos biztonsági intézkedésekről. Izrael és Egyiptom egyaránt azt szeretné, ha Abbász hívei (akiket a Hamász 2007 nyarán fegyveres úton kiszorított a gázai övezeti hatalomból) újra átvennék az ellenőrzést az övezet kulcsfontosságú határátkelői felett. Izrael és Egyiptom olyan új biztonsági intézkedésekről tárgyal, amelyeket az övezet és Egyiptom határán foganatosítva meggátolhatnák, hogy a Hamász újra felfegyverezze magát.

Izrael az Egyesült Államokkal pénteken már megállapodást kötött a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet megakadályozásáról. Az egyetértési nyilatkozatot a két külügyminiszter, amerikai részről Condoleezza Rice, izraeli részről Cipi Livni látta el kézjegyével.
Rice kijelentette, az új megállapodás hozzájárul majd a Gázába irányuló fegyvercsempészet meggátlásához, és végső soron elősegíti a tartós tűzszünet létrejöttét. Cipi Livni elmondta, az Egyesült Államok és Izrael egy sor olyan lépésről állapodott meg, amely a Hamász palesztin szervezet újrafegyverkezésének megakadályozását célozza.

Nicolas Sarkozy francia államfő pénteken azt mondta, a gázai katonai offenzíva “nem erősíti Izrael biztonságát", “felesleges és véres humanitárius tragédiához" vezet, ezért a harcok azonnali befejezésére szólított fel.

A francia elnöki hivatalban külföldi diplomatáknak tartott újévi köszöntőjében az államfő úgy ítélte meg, hogy a palesztinok még soha nem voltak ennyire megosztottak, és Mahmúd Abbász palesztin elnök meggyengült, de a nemzetközi közvélemény által megvádolt izraeli kormány és a mérsékelt arab országok vezetői is egyaránt meggyengültek a konfliktusban. Sarkozy hangsúlyozta: szeretné, ha Ehud Olmert izraeli miniszterelnök “vállalná a kockázatot", és elfogadná az egyiptomi tűzszüneti javaslatot, a palesztinok pedig megbékélnének egymással.