Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz flottatámaszpontok az arab világban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 17. 5:51

Oroszország úgy döntött, hogy néhány éven belül haditengerészeti támaszpontokat létesít Líbiában, Szíriában és Jemenben, közölték magas rangú orosz katonai vezetők az ITAR-TASZSZ hírügynökséggel.

Egyikük szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy mikorra valósulhatnak meg a tervek. A politikai döntést mindenesetre már meghozták, és a kiszemelt országokkal már folynak a tárgyalások a támaszpontok befogadásáról, közölte Anatolij Nogovicin vezérezredes, az orosz hadsereg vezérkari főnökének helyettese. A tábornok néhány napja már említést tett arról: a vezérkar támogatja a haditengerészetnek azt a tervét, hogy a jövőben hadihajókat állomásoztassanak a világ minden táján baráti kikötőkben. Nogovicin még korainak tartotta megnevezni a kikötőket.

Katonai elemzők szerint Szíria esetében Tartúsz jöhet szóba. A földközi-tengeri kikötőt a szovjet hadiflotta a hidegháborús időkben ellátó bázisként használta. A líbiai kikötővárosok közül Bengázit tartják a legvalószínűbbnek, amit alátámaszt, hogy orosz sajtóértesülések szerint Moammer el-Kadhafi, az észak-afrikai ország vezetője októberi moszkvai látogatásán már tárgyalt is erről a lehetőségről vendéglátóival.