Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erdogan megtorlással fenyegeti Szíriát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 27. 8:30

A török légierő gépének múlt pénteki lelövésére válaszul Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök kedden kijelentette, hogy a török hadsereg mostantól válaszolni fog a szíriai katonák minden határsértésére.

„Megváltoztattuk a török fegyveres erők bevetési szabályait" – mondta Recep Tayyip Erdogan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) képviselői előtt a parlamentben. „Bármilyen katonai elemet, amely Szíria felől megközelíti a török határt, és biztonsági kockázatot vagy veszélyt jelent, fenyegetésnek fogunk tekinteni és katonai célpontként fogunk kezelni."

Törökország nem fog háborús uszításba kezdeni, de a török felderítő repülőgép elleni szándékos, ellenséges támadás nem marad megválaszolatlanul – mondta a török kormányfő, aki szerint a térségben egyáltalán nem ritkák a határsértések. Szíriai helikopterek a minap ötször is megsértették a török légteret, anélkül, hogy Törökország válaszolt volna erre.

„A legcsekélyebb figyelmeztetés, minimális jelzés sem érkezett Szíriai részről. Ezek nélkül cselekedtek. És ezek után még szégyentelenül azt állítják, hogy a barátaink" – fűzte hozzá a miniszterelnök, aki szerint felelős emberek nem mentegethetik „Aszad gyáva rezsimjének ezt a támadását".

Erdogan ismét azt mondta, hogy bár fegyvertelen felderítő gépük pénteken tévedésből egy rendkívül rövid időre valóban behatolt a szíriai légtérbe, az F–4E típusú kétüléses Phantom gép már nemzetközi légtérben volt, amikor a szíriai légvédelem lelőtte.

Miközben Ankara kérésére a NATO legfelső döntéshozó szerve Brüsszelben elítélte Szíriát a múlt pénteki incidens miatt, pártja képviselői előtt Erdogan azt mondta: Törökország támogatni fogja a szíriai népet Bassár el-Aszad elnök „véres" diktatúrájának megdöntésében. „A szíriai nép a testvérünk. Törökország támogatni fogja a szíriai népet minden szükséges módon, mindaddig, amíg meg nem szabadul az elnyomástól, a népirtástól, véres diktátorától és annak klikkjétől" – jelentette ki.

A pénteki légi incidens tovább súlyosbította a két szomszédos ország már amúgy is feszült viszonyát. Törökország az elmúlt hónapokban több ízben is lemondásra szólította fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt, miközben eddig 33 ezer szíriai menekült át Törökországba az Aszad elleni felkelés elfojtására indított megtorló hadműveletek elől.

A törökországi közfelháborodást ugyanakkor nagyrészt lecsendesítette Huseyin Celik, az AKP egyik vezető személyisége, aki úgy nyilatkozott, hogy a párt tagsága ellenzi, hogy háborúba bocsátkozzanak Szíriával.