Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kapcsolatbővítésre törekszenek

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. június 27. 7:26

„A kölcsönös tájékoztatás során amellett foglaltunk állást német bajtársainkkal, hogy az eddigieknél még szélesebb körű és mélyebb kapcsolatok kiépítésére törekszünk a politikai, katonai-szakmai és az erkölcsi szövetségünket erősítendő” – szögezte le dr. Czuprák Ottó, a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke annak kapcsán, hogy június 21−24. között hazánkban járt a Német Tartalékosok Szövetségének küldöttsége.

1595937926
A 2002-ben kötött kétoldalú megállapodás értelmében a Magyar Tartalékososok Szövetsége (Matasz) és a Bundeswehr Tartalékos Szövetség (VdRBw) tagjai minden évben felváltva kölcsönös szakmai látogatást tesznek, s egy szakmai szemináriumot szerveznek, amelynek során természetesen a bajtársi, baráti kapcsolataikat is szélesítik, erősítik.

Idén – június 21−24. között – a német tartalékosok küldöttsége érkezett hazánkba a Matasz meghívására. A kölcsönös tájékoztatás középpontjában az  Önkéntes Tartalékos Rendszer (ÖTR) kiépítése, illetve a most átalakított német tartalékosi rendszer megismerése állt, amit megkönnyített az a tény, hogy a két szisztéma sok tekintetben hasonlít egymásra.

Elhangzott: a német tartalékosok létszáma több tízezer fő, s a haderőben aktívan biztosított tartalékosok mellett területi alapon is szerveződnek, valamint is külön vannak úgynevezett készenléti tartalékosok, akik csupán kiképzést kérnek és kapnak, s ha szükséges, aktivizálják magukat.

Czuprák Ottó a honvedelem.hu kérdéseire válaszolva elmondta: a soros szemináriumon amellett foglaltak állást a német bajtársakkal, hogy az eddigieknél még szélesebb körű kapcsolatok kiépítésére törekszenek a politikai, katonai-szakmai és erkölcsi szövetséget erősítendő. Ezért a következő időszakban a minden magyar megyére, illetve minden német tartományra kiterjedő kapcsolatrendszer megteremtését tűzik ki célul. E törekvés legfrissebb eredménye Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Hessen tartomány kapcsolatfelvétele.

1595937927
Mindezt indokolja az is, hogy a német−magyar partnerség a tartalékos szövetségek vonatkozásában is túlmutat a puszta szakmaiságon. A németek ugyanis számottevő támogatást nyújtanak magyar partnereiknek, például az egészségügy terén: tucatnyi észak- és kelet-magyarországi körzeti orvosi rendelőbe juttattak el már különböző egészségügyi berendezéseket, eszközöket, amelyek értéke az elmúlt három évben csaknem 3 milliárd forintot tett ki. E támogatás köszöneteként az idén három település is díszpolgárává fogad német tartalékosokat.

A Matasz szervezésében a szemináriumra érkezett német tartalékosokat június 21-én a Honvédelmi Minisztérium nevében dr. Borbíró Zoltán, a HM titkárságvezetője, a HM zrt.-k igazgatóságának elnöke fogadta. 
A program során – Mikusi Zsolt ezredes, parancsnokhelyettes kalauzolásával – megismerhették a szentendrei MH Altiszti Akadémia tevékenységét, majd Homola Csaba nyugállományú dandártábornok, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szakreferense segítségével betekinthettek a testület munkájába, végül részt vettek a budaörsi német−magyar katonai sírkert fennállásának 10. évfordulójára emlékező ünnepségen.

Fotó: Dévényi Veronika