Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erdogan nem tartja terrorszervezetnek a Hamászt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 5. 6:37

A török kormányfő szerint a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezet nem terrorista csoport. Recep Tayyip Erdogan egy televíziós nyilatkozatában pénteken úgy vélte: a Hamász olyan ellenállókból áll, akik földjüket védelmezve harcolnak, és választásokat is nyertek.

Erdogan hozzáfűzte: ezt a véleményét közölte az amerikai vezetéssel is.

Nyilatkozatában ismét éles kirohanást intézett az izraeli vezetés ellen, amiatt, hogy a zsidó állam kommandósai megtámadták hétfőn azt a Gázába tartó segélyflottillát, amelynek a zászlóshajója török volt. A Mavi Marmara nevű hajón véres incidensbe torkollott a kommandós akció, amelyben kilenc török halt meg. Erdogan leszögezte: nem Izrael népével van baja, hanem “az állami terrorizmus eszközeihez folyamadó, üldözési tébolyban szenvedő, képmutató és hazug izraeli kormánnyal".

A török kormányfő emellett bírálta a nyugati országokat is, mert szerinte azok nem adnak lehetőséget a Hamásznak arra, hogy elkötelezze magát a demokratikus kibontakozás mellett.

Törökország már korábban is hangoztatta azt a véleményét: a közel-keleti béke megteremtése a Hamász bevonása nélkül nem lehetséges. Ankara ugyanakkor a palesztin szervezetet is felszólította, hogy tegyen le az Izrael megsemmisítését célzó terveiről, hagyjon fel az erőszakcselekményekkel, és válassza a megbékélés politikáját.

Címkékterrorizmus