Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új kiképzőgépeket vásárol a lengyel légierő

Szöveg: JETfly |  2010. június 5. 7:55

Lengyelország védelmi minisztériuma a napokban jelentette be, hogy hónapokon belül megkezdődhet az új kiképzőgépek beszerzésére kiírt tenderük, melynek értelmében 16 darab gép érkezhet a lengyel légierő elavuló TS-11 Iskra flottájának leváltására. Az új kiképzőgépek átadására a 2013-2015 közötti időszakot jelölték meg.

A minisztérium elmondása szerint a repülőgépek vásárlására 450 millió dollárt különítettek el, mely a gépeken kívül a szükséges logisztikai háttér biztosítása mellett szimulátorokat, valamint a lengyel pilóták kiképzését is magában foglalja. Lengyelország 2003-ban vásárolt 48 darab F-16-os vadászgépet a Lockheed Martintól, a pilóták kiképzése az Egyesült Államokban zajlik, F-16-os, illetve T-38-as gépeken. A lengyel légierő a további kiképzési feladatok ellátására a TS-11 Iskra típust tartja rendszerben, melyeket a PZL Mielec gyárt.

A tenderre várhatóan három versenyző nevez: az olasz Aermacchi az M-346-ossal, a Korea Aerospace Industries és a Lockheed Martin közös vállalkozásában készülő T-50-essel, valamint a brit BAE Systems Hawk típusú kiképzőgépe.