Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eritreát vádolja a szomáli elnök

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 28. 8:44

A szomáli elnök nyíltan megvádolta szerdán a szomszédos Eritreát, hogy fegyverrel és pénzzel támogatja a kormányzata megdöntéséért harcba szállt iszlamista lázadókat.

“Biztosan tudjuk, hogy a felkelők kezében lévő fegyverek nagy része Eritreából érkezik. Tudjuk, hogy eritreai tisztek jönnek ide készpénzzel. Eritrea nagyon benne van az itteni dolgokban" – mondta Mogadishuban tartott sajtótájékoztatóján Sejk Seríf Ahmed.

Az Afrikai Unió már szombaton felkérte az ENSZ-t, hogy azonnal határozzon el szankciókat Eritrea ellen, mert a kelet-afrikai ország támogatja a szomáliai kormány megdöntéséért küzdő iszlamista fegyvereseket. Ezek május 7-én rohamot indítottak Mogadishu ellen, s a harcokban a kormány szerint már több mint kétszázan életüket vesztették, s ezek nagy többsége civil áldozat.

Az elnök tagadóan válaszolt arra a kérdésre, hogy Etiópia ismét beavatkozik-e a konfliktusba. “Egyáltalán nem. Azt akarjuk, hogy az országunk független maradjon. Nem fogadunk el semmiféle intervenciót" – jelentette ki.

A francia hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy páncélosokkal és nehézfegyverekkel fölszerelt etióp katonák május 19-én ismét szomáli földre léptek, négy hónappal azután, hogy teljesen kivonultak az országból.

Ahmed elnök erről azt mondta, hogy az ügyet megvitatták az etióp féllel, és abban maradtak, hogy a csapataik a határ túloldalán maradnak.

CímkékENSZ