Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lendületben a brazil repülőgépgyártás

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. május 28. 9:29

A brazil Embraer repülőgépgyár az elmúlt napokban leszállította a hazai légierőnek a századik Super Tucano típusú kiképző-gyakorló és könnyű támadó repülőgépét.

A fejlett elektronikai rendszerekkel ellátott, légcsavaros gép igen népszerű a felhasználók körében, olcsó és hatékony alternatívája a jóval drágább és költségesebben üzemeltethető sugárhajtóműves kiképző gépeknek.

A brazil légierőben A-29-es típusjelzéssel szolgáló Super Tucano első példányai 2003-ban álltak szolgálatba. A típus kiválóan megfelel a kábítószer termelők és csempészek, valamint az őserdőben harcoló gerillák elleni hadműveletekben.

Nem irányított levegő-föld rakétákkal és különféle gépfegyverekkel, kisebb bombákkal felszerelve pusztíthatja el ellenfeleit. Ugyanakkor kisebb, alacsonyan repülő, a csempészek által igen kedvelt gépek elfogására is alkalmas, sokkal inkább, mint a nagysebességű sugárhajtású elfogó-vadászok.

A korszerű navigációs és kommunikációs eszközöknek köszönhetően nappal és éjszaka egyaránt bevethető gépek vásárlói között van a gyártó Brazílián kívül Chile, Ecuador, a Dominikai Köztársaság és Kolumbia is.