Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MLV harcjárműveket vásárol Ausztria

Szöveg: Háború Művészete |  2009. május 28. 9:41

Ausztria már a II. világháború óta semleges országnak számít, ennek ellenére fegyveres erőire igenis számítanak a nemzetközi küldetések során. Feladataik hatékonyabb elvégzése érdekében Ausztria egy 138 millió dolláros szerződés keretein belül 150 darab többfeladatú járművet vásárol.

2009 januárjában döntött az ország arról, hogy az Iveco Light Multirole Vehicle (MLV) járművét fogják megvásárolni, amit Nagy-Britanniában „Panther", Spanyolországban pedig „Lince" (Lynx) néven ismernek.

Az MLV sokban hasonlít az amerikai Hummer-hez, mind méretét, mind a szállítható személyek számát tekintve, magasabb költsége azonban tükrözi az alapvető konstrukciós különbségeket.

Az MLV kialakítása során nagy hangsúlyt fektettek a járműben utazók védelmére (például bombarobbanás esetén). A megrendelt járművekre már az Elbit Systems legújabb változatú, távirányítású lövegtornya is felszerelhető lesz. Az MLV járműből a világ számos pontján (Olaszország, Ausztria, Belgium, Nagy-Britannia, Norvégi, Spanyolország) közel 1500 darabot üzemeltetnek.