Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erőn felül terhelték az ausztrálokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. június 3. 5:29

Az ausztrál védelmi miniszter szerint már “régen esedékes” volt az Irakban szolgáló, harci tevékenységet végző katonák hazahívása.

Joel Fitzgibbon hétfőn, egy nappal azután nyilatkozott sajtókonferencián, hogy bejelentették: hivatalosan véget ért az 550 fős harcoló ausztrál kontingens iraki missziója és a katonák hazaindultak.

A miniszter szerint “túlterhelt" volt az ausztrál hadsereg iraki, afganisztáni és kelet-timori kötelezettségvállalásával, és ez az állapot már nem volt tartható. “Lövészeinknek és harckocsizóinknak körülbelül a fele valamilyen formában részt vesz ezekben a missziókban" – mondta.

Angus Houston, a légierő főparancsnoka közölte: az iraki hadsereg már átvette a katonai feladatokat az országnak azon a déli részén, amely korábban az ausztrál kontingens illetékességi körébe tartozott. Az ausztrál katonák az utóbbi két évben már csak készenléti szolgálatot tartottak ott fenn, illetve rendszeresen járőröztek. Mint mondta, ez idő alatt gyakorlatilag már nem volt szükség a kontingens közbelépésére a lázadókkal vívott harcokban.

Ausztrália, mint az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségese, öt évvel ezelőtt az elsők között csatlakozott az Irakot megszálló amerikai erőkhöz.

A csapatkivonással Kevin Rudd ausztrál kormányfő teljesíti egyik legfontosabb és győzelméhez nagy mértékben hozzájáruló választási ígéretét. Rudd novemberben lépett hivatalba.