Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EUFOR-kontingens: indulás előtt a következő váltás

Szöveg: Szűcs László |  2012. június 28. 9:30

Július közepén, három ütemben utazik ki Bosznia-Hercegovinába az MH EUFOR Kontingens tizenegyedik váltása. Az elsősorban szentesi és győri katonákból álló kontingens parancsnokát, Bartók Gábor alezredest a felkészülés tapasztalatairól és a magyar békefenntartókra váró feladatokról kérdeztük.

1595937941
A május 15–17. között „JÓ" értékeléssel végrehajtott zárógyakorlattal befejeződött az MH EUFOR Kontingens tizenegyedik váltásának misszió előtti felkészítése. A nyugat-balkáni külszolgálatra készülő csaknem százötven magyar katona február végén kezdte meg a felkészülést a békefenntartó feladatokra – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Bartók Gábor alezredes (képünkön), a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred törzsfőnöke, a kontingens tizenegyedik váltásának parancsnoka.

Hozzátette: a váltóállomány nagy része a szentesi műszaki ezred, valamint a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonája, csak néhány speciális beosztás ellátására érkeztek tisztek, tiszthelyettesek a Magyar Honvédség más alakulataitól.

A felkészítés különlegessége egyébként az volt, hogy 2003 óta – azaz mióta megszűnt az SFOR – először hajtottak végre misszió előtti kiképzést a szentesi alakulat bázisán – emelte ki Bartók alezredes, hozzátéve: a három hónap alatt a győri és a szentesi katonák összekovácsolódtak, felkészültek a rájuk váró feladatokra.

A parancsnoktól megtudtuk azt is, hogy a kontingens katonáinak nagy része már járt valamelyik balkáni misszióban, így számukra nem ismeretlen az EUFOR feladatrendszere. Ugyanakkor a felkészítést csak olyan tisztek és tiszthelyettesek segítették, akik már maguk mögött tudhatnak egy-két EUFOR- vagy KFOR-missziót.

1595937941
Jelenleg a missziós felkészítést követően az állomány pihentetése zajlik – mondta Bartók alezredes. A július közepén esedékes kiutazás után pedig egy úgynevezett „belépő gyakorlat" vár a magyar békefenntartó katonákra. Ezt követően, július 31-én veszik át a teendőket a jelenleg is kinn szolgálóktól. A magyar békefenntartók feladata szeptember 1-jéig a tömegkezelés, a területek és útvonalak biztosítása és ellenőrzése, járőrözés, területzárás, valamint ellenőrző-áteresztő pontok telepítése és üzemeltetése lesz.

Az ősz első napjától azonban változik az EUFOR szervezeti felépítése, így a
magyar kontingens feladata is. Szeptembertől csak az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj (MNBN) törzsébe beosztott magyar tisztek és tiszthelyettesek, valamint egy logisztikai támogató elem marad a szarajevói Butmir táborban. A magyar műveleti század katonái pedig itthoni állomásozással, készenlétben látják majd el missziós feladataikat – mondta Bartók Gábor alezredes.

 
1595937942
 
1595937942

 
 Fotó: Archív