Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eurázsia legütőképesebb páncélos haderejét hozza létre India

Szöveg: Háború Művészete |  2008. október 8. 7:46

India a napokban jelentette be, hogy a 347 darab Oroszországtól vásárolt T-90-es tankokért darabonként 3.2 millió dollárt fizet, ami körülbelül harmada egy hasonló képességű amerikai M-1 árának.

India két évvel ezelőtt rendszeresítette az orosz T-90-es harckocsikat, és a kedvező tapasztalatok miatt az elkövetkezendő 14 évben körülbelül 1000 darabot fognak legyártani ebből a típusból. Ez többek között azt is jelenti, hogy ha Kína nem bővíti és fejleszti meglévő harcjármű-flottáját, Indiának lesz Eurázsiában a legerősebb páncélozott hadereje.

A korábbi megrendeléseket is figyelembe véve, 2020-ra Indiának 2000 darab korszerűsített T-72-ese, több mint 1500 darab T-90-ese és néhány száz egyéb típusú tankja lesz bevethető állapotban. A T-90 a T-72 továbbfejlesztett változata. Eredetileg a T-80 lett volna a T-72 utódja, de a T-62-höz és a T-64-hez hasonlóan a T-80 sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

India fő ellenségének a kevesebb és régebbi típusú tankokkal (T-72, T-80, T-55) rendelkező Pakisztán számít. Az igazi problémát Indiának a hadgyakorlatok jelentik az egyre növekvő üzemanyagköltségek miatt, de Pakisztánnak ez még nagyobb fejtörést okoz. Tehát ha egy szegényebb nemzet vásárol drága tankokat, az még nem jelenti azt, hogy a további költségeit is fedezni tudja, így a tankok gyakran kihasználatlanul állnak a hadsereg raktáraiban.