Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ex-amerikai tankert kapott Chile

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 18. 11:01

Az amerikai VSE vállalat a napokban átadta a chilei haditengerészet számára azt a tanker hajót, melyről még 2009 elején állapodott meg az Egyesült Államok és Chile. A hajó korábban az Egyesült Államok haditengerészeténél szolgált 1987 és 1996 között Andrew Higgins néven, majd a chilei hadrendbe állítást követően az Almirante Montt nevet kapja.

Az átadás után Chile egy sor tengeri tesztnek teszi ki a hajót. A tesztelés befejezését követően a tankert a chilei ASMAR hajógyárba szállítják, ahol speciális eszközökkel és berendezésekkel szerelik fel, melyekkel a tengeri tankolást segítik a jövőben. Ezen munkálatok elvégzése után, az Almirante Montt leváltja a chilei haditengerészet már elavulófélben lévő Araucano tankerét.

A szerződés még egy kritériumot is tartalmaz, mely szerint az Almirante Montt az elkövetkezendő tíz év során köteles lesz üzemanyagot átadni az Egyesült Államok hajóinak is, melyek a Csendes-óceán déli részén tartózkodnak.

Az Almirante Montt hossza 206 méter, szélessége 29,7 méter, sebessége elérheti a 36 km/h-t és közel 180 ezer hordó üzemanyag szállítására képes.

2009 novemberében vált bizonyossá, hogy a chilei kormány fegyvereket rendelt az Egyesült Államoktól 655 millió dollár értékben. A csomag tartalmaz Stinger rakétákat 445, közepes hatótávolságú rakétákat 145, és radarokat 65 millió dollár értékben. Ezen felül, az USA kormánya vizsgálja annak lehetőségét, hogy Chile amerikai Humvee terepjárókat és Avenger csapatlégvédelmi komplexumokat vásárolhasson.