Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezer repülőgép kivonása várható az orosz légierő állományából

Szöveg: JETfly |  2009. november 30. 8:55

A Moscow Defense Brief magazin szerkesztője, Mihail Barabanov véleménye szerint, az orosz légierő új szervezeti felépítésre történő átállása több más mellett 1000 darab repülőgép és helikopter kivonását is eredményezheti a légierő állományából. A kivonás az új típusok kivételével gyakorlatilag minden típust érinthet.

2009. november 26-án Alekszandr Zelin a légierő parancsnoka beszélt a változásokról. Elmondása szerint 2010-től a légierő műveleti parancsnokságokból, légibázisokból, légi-kozmikus védelmi dandárokból (légvédelmi rakéta és rakétaelhárító) fog állni. A tervek szerint 33 légibázis és 13 légi-kozmikus védelmi dandár lesz a légierő hadrendjében.

Barabanov szerint 2009 kezdetén az orosz légierőhöz 72 repülőezred, 14 korábbi légibázis, 12 önálló repülőszázad és alakulat tartozott, nem számítva a kiképző ezredeket. Zelin kijelentette, hogy a légierő valamint a légvédelem négy parancsnoksága Novoszibirszkben, Péterváron, Rosztov-na-Donu-ban, és Habaroszkban fog diszlokálni.

A 37. légihadsereg a távolsági repülőerők parancsnoksága, míg a 61. légihadsereg a katonai- szállító repülőerők parancsnoksága lesz. A különleges rendeltetésű erők parancsnoksága átalakul légi-kozmikus védelem hadműveleti-hadászati parancsnokságává. Különböző orosz hírforrások adatai alapján a reformok után a korábbi 340 alakulat és magasabb egység helyett mindössze 180 marad hadrendben. A 65 ezer tiszt helyett 38 ezer marad a légierő állományában. Az új légibázisokon „mindössze" 2000 helikopter és repülőgép marad.