Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

F-15-ös harci gépek érkeztek hazánkba

Szöveg: JETfly |  2008. június 13. 19:50

Kivételesen erős légi forgalom volt tapasztalható pénteken az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis légterében. A svédországi éleslövészetről hazaérkező magyar JAS-39 Gripenek mellett különleges vendégeket vártak a hirös város repülőterére. Az idei év legkomolyabb hazai rendezésű gyakorlatára tíz darab amerikai F-15 Eagle vadászrepülőgép érkezett.

A gépek a Louisiana-i Légi Nemzeti Gárda 122. századának repülői. A gyakorlat elsődleges célja, hogy az elkövetkező két hétben minél több repülés során ismerjék meg egymás képességeit, gyakorolják a NATO követelményeknek megfelelő harci eljárásokat. Mind a magyar mind az amerikai fél nagy várakozással áll a közös munka előtt. A magyar vadászpilóták már a világ több vezető harci gépe ellen küzdöttek, most kíváncsiak, mire képesek a híres Eagle-k ellen, amit eddig hazánkban csak repülőnapok bemutatóin láthattak.

A nemzeti gárda pilótái is tapasztalatszerzés céljából érkezet, ők még nem repültek sem a keleti technika félelmetes típusa – a MiG-29 Fulcrum – ellen és szeretnék megismerni, milyen is harcolni a negyedik generációs Gripennel szemben.

A két hét alatt a tervek szerint a nemzetközi közös gyakorlatok megszokott menetrendjét teljesítik. Az első napokban a vendég pilóták házi gazdáik segítségével ismerkednek a kijelölt légterekkel, majd kezdődik az igazi munka. Először egy-egy elleni, majd kettő-egy és kettő-kettő elleni légiharc imitációt hajtanak végre. Egy-egy ilyen közös munka legnagyobb szakmai kihívását jelentő feladata a COMAO (Composite Air Operations-tömeges légicsapások). Ezen misszió végrehajtása során egy kitalált szituációban, valós harci feladatot hajtanak végre a vadászgépek egymás ellen.

Természetesen egy ilyen kéthetes gyakorlat nemcsak a munkáról szól. Az amerikai vendégek megismerik majd hazánk nevezetességeit és baráti vacsorák keretében cserélnek tapasztalatot magyar kollégáikkal.

1595877335