Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

F-16-osokkal újul meg a Légi Nemzeti Gárda egysége

Szöveg: JETfly |  2010. május 6. 13:25

Az elmúlt héten landolt az első block 50-es F-16-os a Duluth légibázison, melyet ünnepélyes keretek között fogadott a 148. Fighter Wing. „Addig el sem hiszi az ember, amíg ezek a gépek az orra előtt nem állnak, és csak arra várnak, hogy repüljön velük. Ezt a pillanatot hosszú-hosszú idők munkája előzte meg, de sikerült elérnünk a célt” – mondta Reed Bowman alezredes.

Az F-16-os, amelyet még további 19 követ majd, a németországi Spangdahlemből érkezett a 22. és 23. vadászrepülő század állományából, és 148 FW jelenlegi block 25-öseit váltják majd ezek a gépek. Ez az első olyan gárdista egység, amely a légierő állományából vesz át block 50-es gépeket, és a Légi Nemzeti Gárdánál a második, amely ezt a változatot repüli.

2005-ben még úgy nézett ki, hogy a 148 FW-nek a vadászgépek, és több száz állás elvesztésével kell szembenéznie, mivel a Pentagon akkori álláspontja szerint selejtezték volna az egység block 25-öseit egy leépítési program keretében. Ehelyett azonban úgy alakult, hogy sok év kemény munkájával továbbá a politikusok támogatásával most egy új feladat elé néz a bázis állománya, és az új típussal próbálják az egység képességeit javítani.

A block 50-esek erősebb hajtóművel és fejlettebb fedélzeti rendszerrel rendelkeznek elődeikhez képest, sokkal jobban képesek alkalmazkodni a jövőbeli fejlesztésekhez.

„A régi repülőgépeinket ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor az ember vesz egy számítógépet, és egy idő után már nem tudja tovább fejleszteni. Az új gépeink viszont szinte kimeríthetetlen kapacitással rendelkeznek, korlátlanul fejleszthetők, és az F-22 és F-35-ösök után a második legerősebbek lesznek" – tette hozzá Bowman alezredes.

A pilóták és a műszakiak jelenleg átképzésen vesznek részt. Tervek szerint május végére mind a 20 gép megérkezik, míg a teljes átállás a block 25-ösről az 50-esre előreláthatólag 18-24 hónapot vesz majd igénybe.

„Jelenleg a légierő legjobbjai között vagyunk. Itt az ideje, hogy igazi Bulldogok legyünk" – utalt a század nevére Frank Stokes ezredes, az egység parancsnoka.