Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverek a tonhalhalászoknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 10. 7:06

Egy spanyol katonai repülőgép tizenkilenc géppuskát szállított a Seychelle-szigetekre azoknak a spanyol tonhalhalászoknak, akik a szomáliai partok közelében járnak zsákmány után a kalózok uralta vizekre. A védelmi minisztérium közlése szerint már vasárnap átadják a fegyvereket annak a privát őrszolgálatnak, amelyet a halászflotta tulajdonosai fogadtak fel.

Általában minden halászhajót egy-egy gépfegyverrel szerelnek föl, mindegyikhez négyezer lőszert adnak. Van két hajó, amelyre két géppuska kerül, ezeket már többször is megpróbálták elrabolni a legveszélyesebb vizeken.

A spanyol halászokat több kalóztámadás érte az elmúlt években, és legalább három hajójukat megszerezték a tengeri rablók.

Madrid tavaly év végén kezdte el a fölfegyverzésüket, de eleinte csak puskákaz szállítottak. A tulajdonosok a téli viharos monszunévszak elmúltával, a veszélyek fokozódása miatt engedélyt kértek a belügyminisztériumtól az őrszolgálat megerősítésére. A halászcégek még ennél is erősebb fegyvereket szeretnének, de a Seychelle-szigetek kormányzata ezt nem engedi.