Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többen akarnak a Zrínyin tanulni

Szöveg: Egri Magdi |  2010. április 10. 6:51

Idén 140 ezer fiatal jelentkezett valamelyik felsőoktatási intézménybe, 13 ezerrel több, mint 2009-ben. A növekedés nem minden felsőoktatási intézményt érint kedvezően, több főiskolában, illetve egyetemen ugyanis csökkent a jelentkezők száma. Nem így a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.

A ZMNE-re 16,5 százalékkal többen jelentkeztek, mint egy évvel korábban: idén a Nemzetvédelmi Egyetemre 6167-en nyújtották be felvételi kérelmüket, 4470-en a Bolyai Karra, 1697-en a Kossuth Karra.
A Bolyain a had- és biztonságtechnikai mérnöki szakon hatszoros, a katonai gazdálkodási szakon 19-szeres, a közlekedésmérnöki szakon hatszoros, a pénzügyi és számviteli szakon ötszörös a túljelentkezés.
A Kossuth Karon a biztonság- és védelempolitikai szakon négyszeres, a katonai vezetői szakon 18-szoros a túljelentkezés.

Szép eredmény, hogy a Kossuth Karon az idén először a civilek számára is meghirdetett nemzetbiztonsági szakra ötszörös a túljelentkezés.
Tízszeres a túljelentkezés a katonai ösztöndíjas helyekre, a had- és biztonságtechnikai katonai képzés 100, a katonai gazdálkodási szak 17, illetve a katonai vezetői szak 33 meghirdetett helyére összesen 1444 fő jelentkezett.