Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első magyar deszantosok katasztrófája

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. április 9. 19:53

A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete szervezésében tartottak megemlékezést Veszprémben: a résztvevők, az 1941. április 12-i eseményeket idézték fel, amikor az 1. Magyar Királyi Ejtőernyős zászlóalj legénységét szállító repülőgép lezuhant, és a balesetben húszan vesztették életüket.

A rendezvény a Veszprém Vámosi úti katonatemetőjében lévő katonai repülős emlékműnél kezdődött. Az ország több részéből érkezett vendégeket Gödri Dezső nyá. alezredes köszöntötte.

Az ünnepi beszédet Gráczki László nyá. alezredes mondta. Beszédében kiemelte: nem véletlen az, hogy itt emlékeznek meg a második világháború halottairól, hiszen itt ebben a sírkertben olyan katonák nyugszanak, akik egy nagyhatalmi politika áldozatai. „A nemzetiségüktől függetlenül áldozatok ezek a katonák, mert ők az akaratuk ellenére keveredtek a háborúba és veszítették el a legkedvesebbet, az életüket. Ezért a megemlékezésünk során gondoljunk minden egyes világháborúban meghalt katonára", mondta Gráczki László, aki ezt követően felidézte a két világháború közötti Magyarország történelmének legfontosabb eseményeit.

1595899851
Elmondta: a második világháborút megelőző években Magyarországon konszolidálódott a gazdasági és politikai helyzet, bár az első világháborút lezáró békediktátum igazságtalanságai nagyon nyomasztották a nemzetet. Az első világháborúban vesztes országok között új szövetségesi kapcsolatok alakultak ki, és már a a ’20-as évek végétől titokban megindultak a katonai fegyverkezések. A hazánkban elharapódzó revíziós politika az országot egyre inkább a német orientáció felé sodorta. A német háborús politika 1941 elején a jugoszláv államot vette célba, és április elején a Délvidéken megtörténik a németek nyílt beavatkozása. E hadművelet részeként vetették volna be az 1. Magyar Királyi Ejtőernyős Zászlóaljat és ennek a döntésnek lettek az áldozatai a Veszprém melletti repülőtéren életüket vesztett pilóták és ejtőernyősök- hangsúlyozta beszédében Gráczki László.

A beszédet követően a jelenlévő szervezetek vezetői megkoszorúzták a katonai emlékművet, majd a vendégek buszra szállta és átmentek az ünnepség másik helyszínére. Jutaspusztán, az egykori veszprémi repülőtéren emlékmű őrzi a 69 évvel ezelőtti események történetét.

„Néhány száz méterre állunk attól a helytől, ahol 1941. április 12-én a pilóták és az ejtőernyősök várták a bevetési parancsot", mutatott rá Gráczki László a helyszínen. Mint hangsúlyozta, nagyon újszerű feladat volt az, amire felkészítették ezeket az ejtőernyősöket, hiszen ilyen feladatot magyar alakulat addig nem hajtott még végre. Az 1. Magyar Királyi Ejtőernyős Zászlóalj első ízben segíthette volna a szárazföldi csapatok előrenyomulását, nagyon szerették volna megmutatni magukat, hogy mire képesek. Feladatuk az volt, hogy a Délvidéken Szenttamás térségében, a Ferenc csatornán két hidat elfoglaljanak és biztosítsák, hogy az előretörő magyar egységek ezen átjuthassanak. A bevetési parancs kézbevétele után öt órakor az első L-101-es parancsnoki gép kigurult és megkezdte a felszállást. A repülő nagyon nehezen hagyta el a felszállópályát, és 60-100 méteres magasság között a gép oldalra borult. A repülő irányíthatatlanná vált és elkezdett zuhanni, majd ebben a ferde helyzetében csapódott le a földre. Itt folytatta a csúszást, és a megsérült tartályból kiömlött az üzemanyag. Néhány másodperc múlva belobbant az üzemanyag, és hatalmas tűzgömbben égett az egész gép. Ekkor a többi gép felszállását leállították és csak később kerültek bevetésre. A baleset következtében maghalt 16 ejtőernyős katona, köztük Vitéz Bertalan Árpád őrnagy zászlóaljparancsnok és a repülő pilótái közül négyen. Egy pilóta és nyolc ejtőernyős szerencsésen megmenekült.

Gráczki László egyenként felolvasta a hősi halált halt katonák neveit és a megemlékezők fejet hajtottak a világháború repülős áldozatai előtt. Az ünnepség második részében a jelenlévő szervezetek vezetői koszorúkat helyeztek el a jutaspusztai emlékművön, és a rendezvény végén résztvevők a Takarodó hangjaival vettek búcsút a repülőszerencsétlenségben meghalt katonáktól.

1595899851