Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyvertelen harci gépekkel járőröznek az oroszok?

Szöveg: Háború Művészete |  2008. augusztus 13. 9:41

Oroszország azt a meglepő bejelentést tette, hogy a nagy hatótávolságú Tu-142 haditengerészeti járőrgépei, melyek nemzetközi vizeket is felügyelnek, nincsenek felfegyverezve.

Az elmúlt néhány évben ezek a repülőgépek ismét nagy távolságra repülnek hazai bázisaiktól, annak ellenére. A Tu-142, melyet az 1970-es években mutattak be elsőként, a Tu-95 nehézbombázó tengerészeti járőr változata.

A Tu-95 bombázó 51 évvel ezelőtt kezdte meg szolgálatát, és a Tu-142-vel egyetemben még további 3 évtizedes üzemidőt jósolnak ezeknek a repülőgépeknek. A statisztikai adatok szerint több mint 500 darab Tu-95-öst építettek, ami jelenleg a legnagyobb és leggyorsabb üzemben lévő turbólégcsavaros repülőgép.

Oroszországban jelenleg 60 darab Tu-95-ös teljesít szolgálatot, több tucatnyi pedig tartalékban van.
Paramétereit tekintve, tömege 188 tonna, hatótávolsága 15.000 kilométer, maximális sebessége pedig 925 kilométer/óra. Az eredetileg nukleáris bombázónak tervezett Tupoljev megközelítőleg 10 tonna fegyver elszállítására képes (torpedók, mélyvízi bombák, hajó elleni rakéták).

A Tu-142 személyzetét 8 fő alkotja, akik felelősek a radarok és az elektromos berendezések kezeléséért. Egy-egy járőröző repülés (légi utántöltéssel) körülbelül 12 óráig tart. Maximális repülési magassága 13700 méter, annak ellenére, hogy a tengeralattjárók felkutatásakor sokkal alacsonyabban repülnek.

A most felröppent hírre, ami szerint a Tu-142-esek nincsenek fegyverrel felszerelve, természetesen nincs konkrét bizonyíték, hiszen a járőrgépek bombatáraiba csak az oroszok nyerhetnek bepillantást…