Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fehér füst szivárgott a megsérült gránátból

Szöveg: Szűcs László |  2010. április 12. 15:59

A 14. héten, azaz április 5–11. között 56 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül húsz esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 423 bejelentést kaptak.

Április 6-án a Fejér megyei Vértesacsáról kapták a jelzést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a polgármesteri hivatalba egy helyi lakos bevitt egy második világháborús robbanószerkezetet. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Zsolnay Gábor főhadnagy vezetésével – megállapította, hogy a „bátor önkéntes" egy kilőtt állapotban lévő, azaz olyan 105 milliméteres, magyar gyártmányú rombológránáttal sétált be a hivatalba, amelyik bármelyik pillanatban felrobbanhatott volna. Akár a megtaláló kezében is… A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Ugyanezen a napon a Fejér megyei Dinnyésen is akadt dolguk a tűzszerészeknek. A helyi vasútállomás felújítása közben ugyanis egy 105 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló-gránátot találtak a munkások. A szerkezetet a Zsolnay Gábor főhadnagy vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Április 7-én a Fejér megyei Pákozdon, a Székesfehérvárra vezető főút melletti árokban – annak takarítása közben – világháborús robbanószerkezetekre bukkantak a munkások, akik természetesen azonnal értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit. A Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr az árokban egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránátot, valamint egy német tojásgránátot és tüzérségi gránát detonátorát találta meg. A szerkezeteket a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Április 8-án a Fejér megyei Abán, az úgynevezett külsőhegyi részen, a szántóföldön végzett tavaszi munkálatok során egy világháborús robbanószerkezetet fordított ki az eke a földből. Mégpedig úgy, hogy eközben megsértette a gyújtószerkezetét is. Az eszköz nem robbant fel, csak fehér füst kezdett belőle szivárogni. A megijedt munkások természetesen azonnal telefonáltak a tűzszerészeknek. A helyszínre érkező járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy 150 milliméteres, német gyártmányú ködrakéta került elő a földből, amelynek fémteste a detonátort ért ütés ellenére szerencsére nem robbant szét, ám a megsérült gyújtószerkezet mellett szivárogni kezdett az eszközben található ködösítő anyag. A tűzszerészek a veszélyes világháborús szerkezetet a helyszínen semmisítették meg.

1595900113
 

Április 9-én a Baranya megyei Kozármislenyből kapták a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a településen átvezető főút mellett világháborús kézigránátot találtak az arra járók. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr megállapította, hogy egy igen ritka, jugoszláv gyártmányú M35-ös típusú védőgránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Ugyanezen a napon a pákozdi lakóparkból is kaptak egy bejelentést a tűzszerészek. Eszerint a kerékpárút építése közben két, feltételezhetően a második világháborúsból visszamaradt robbanószerkezetet találtak a munkások. A Pajtli Norbert zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy 75 milliméteres, német gyártmányú kommulatív lőszerek kerültek elő, amelyeket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Április 11-én Dobogókőről kapták a jelzést a tűzszerészek, hogy a turisták a nagyparkoló mellett világháborús robbanószerkezetet találtak. A Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr egy TMI–43-as típusú, német gyártmányú, harckocsi elleni aknát talált a megjelölt helyen. Amely szerencsére szállítható állapotban volt, így a központi gyűjtőbe vitték.

Szintén ezen a napon Gyömrőn is akadt dolga a Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőrnek, hiszen a piactér mögötti nyitott építkezésen egy, az első világháborúból származó, 150 milliméteres, magyar gyártmányú rombológránát került elő. A tűzszerészek ezt a robbanószerkezetet is a központi gyűjtőbe szállították.