Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feldarabolják a kimustrált szovjet atomtengeralattjárókat

Szöveg: Háború Művészete |  2008. november 17. 17:07

A Szeverodvinszkben található Zvezdocska hajóépítő és javító üzem vezérigazgatója bejelentette, hogy legkésőbb 2012-ig feldarabolják és megsemmisítik a szolgálatból már kivont, a kikötőkben rozsdásodó régi, szovjet eredetű nukleáris tengeralattjárókat.

Ezeknek az egykor rettegett egységeknek a megsemmisítése létfontosságú, hiszen komoly környezetvédelmi és ökológiai kockázatot rejtenek magukban. Az elavult és szolgálatképtelen tengeralattjárók problémája már több évtizede megoldatlan.

Vladimir Nikitin – aki Oroszország legnagyobb, nukleáris meghajtású tengeralattjárók javításával foglalkozó vállalatának a vezérigazgatója – azt is elmondta, hogy a Szovjetunióban annak idején több mint 200 ilyen egység épült, ezek jelentős része azonban kivonásra került az elmúlt évtizedekben, ugyanakkor feldarabolásuk és megsemmisítésük financiális okból elmaradt. A hidegháború lezárultát követően számos ország, például Norvégia, Nagy-Britannia és Japán is felajánlotta anyagi segítségét a probléma megnyugtató rendezéséhez. Állítólag az Északi Flotta egységeinek a zöme már semlegesítve van valamilyen módon, a Csendes-óceáni Flotta régi tengeralattjárói azonban még feldarabolásra várnak.

A megsemmisítés során először eltávolítják a nukleáris fűtőelemeket és a reaktorhoz tartozó egyéb sugárzó anyagokat, melyeket megfelelő tárolókban helyeznek el. Ezt követően a törzset három részre vágják és a reaktorszekciót leszámítva beolvasztják. A reaktornak helyet adó részt szintén veszélyes hulladék tárolóban helyezik el.