Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészül az MH KFOR Kontingens ötödik váltása

Szöveg: TCL |  2011. május 23. 11:40

Május első napjaiban, míg a középiskolások az érettségi lázában égtek, addig Szolnokon ugyancsak feladták a leckét, hiszen az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnoka, dr. Ruszin Romulusz ezredes felel mind az MH KFOR Kontingens ötödik, mind pedig mind at MH PRT 11. váltásának felkészítéséért. Annak ellenére, hogy a kontingens magját a szolnoki alakulat adja, közel 30 más katonai szervezet is képviselteti magát a megmérettetésen.

A koszovói kontingens leendő parancsnokának Tajti Miklós alezredest, az MH ÖHP Békeműveleti Főnökség főnök helyettesét jelölték/nevezték ki, aki a balkáni részleg vezetője.
A kontingens tervezett váltása nemzeti támogató és műveleti elemmel rendelkezik, mely a portugál nemzeti vezetés alatt álló KFOR harcászati tartalék zászlóalj kötelékében hajtja végre meghatározott feladatait 2011. szeptember 1-jétől.

A felkészítés megnyitóján Tajti alezredes elmondta, hogy minden pályázó egyenlő eséllyel indul, és a kötelékkiképzésen mindenki a munkája és a hozzáállása révén bizonyíthat. Fontos, hogy a legrátermettebbek képviseljék a Magyar Honvédséget, akik megfelelnek a katonai vezetés és a NATO elvárásainak.
A tervezett váltás programja adategyeztetéssel, a védőoltások felvételével és ruhaméret-vétellel folytatódott.
Május 10-től 12-ig a pályázók és jelöltek sikeres egyéni általános és békefenntartói, valamint raj- és szakasz lőgyakorlatot hajtottak végre pisztollyal és gépkarabéllyal.

A záró gyakorlat ideje június 8–9., ahol a kiképzendők számot adnak majd felkészültségükről és tudásukról. A megmérettetés egyre izgalmasabb, a verseny fokozódik, mert a tét a „bizonyítvány": vajon ki kerülhet be a kiutazó csapatba?