Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felújították a tábornok kriptáját

Szöveg: Szűcs László |  2011. december 14. 7:11

Az 1944. december 8-án kivégzett Kiss János altábornagy kőszegi városi temetőben található kriptáját újíttatta fel az elmúlt hónapokban a kőszegi önkormányzat és a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály. A megszépült síremléket a tábornok halálának 67. évfordulóján avatták fel.

Nyomot hagytak az elmúlt évtizedek Kiss János altábornagy kőszegi városi temetőben található kriptáján: mivel a rézborítású tetőszerkezetet ismeretlen tettesek néhány évvel ezelőtt ellopták, a síremlék azóta beázik, falai nedvesednek. Minderre kőszegi lakosok hívták fel a város önkormányzatának figyelmét, akik felvették a kapcsolatot a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztállyal (HM KHHO).

A két szervezet az ősz folyamán közösen állíttatta helyre a kripta állapotát – egyebek mellett az eredeti rézborítás helyett bitumenzsindellyel fedték be az építményt.

Az 1944. december 8-án kivégzett tábornok halálának 67. évfordulóján megtartott kegyeleti megemlékezésen a HM KHHO képviseletében beszédet mondó Somkuti Bálint felelevenítette az altábornagy katonai pályafutását. Beszélt arról, hogy az altábornagy meglátta a hatalma csúcspontjához közeledő Németországgal szövődő szoros kötelék veszélyeit. Nagy erkölcsi bátorságra vall, hogy ezen véleményének hangot is mert adni.

„Kiss János nyugállományú altábornagy Kőszegen élt, amikor a történelem tragikus fordulatának aktív résztvevőjeként feltette életművére a koronát. A nyilas hatalomátvétel után létrejött Magyar Nemzeti Felszabadító Bizottság tagjaként, árulás útján került nyilas kézre, és a köztudottan németellenes tábornok sorsa nagyon hamar eldőlt. Elfogása után alig két héttel már ki is végezték" – mondta Somkuti Bálint.