Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csökkenő bürokrácia, erősödő kommunikáció

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. december 13. 22:28

Miniszteri döntés értelmében idén a karácsony és a szilveszter közé eső munkanapokat minden katona automatikusan szabadnapként kapja meg, nem kell tehát senkinek szabadságot kivennie erre az időszakra – hangzott el többek között az MH Katona Konferencián, amelyet december 13-án, kedden rendeztek Székesfehérváron. A rendezvényen részt vett dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke is.

A konferencia egyetlen előadója, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke előadásában a haderő és irányítása vonatkozásában a közelmúltban lezajlott, illetve folyamatban lévő szervezeti átalakítások mellett számos olyan aktuális kérdésre is kitért, mint például az új humánstratégiai rendszer vagy éppen a belső és külső kommunikáció.

1595928662
A vezérkar főnöke a szervezeti átalakításokkal kapcsolatosan elmondta: ezek legfőbb célja a meglévő bürokrácia csökkentése volt. Hende Csaba honvédelmi miniszter útmutatásának megfelelően az átalakítások során vezérelvként szolgált az, hogy a katonai képességek nem csökkenhetnek.
Hallhattuk, hogy a racionalizálási folyamat részeként a Katonai Ügyészség kikerült a hadsereg állományából, de természetesen a katonai ügyészek továbbra is katonák maradnak.

A Honvédkórház–Állami Egészségügyi Központ és az MH Honvéd Egészségügyi Központ fúziójaként újra létrejön a Honvédkórház, amely ismét visszakerül a hadrendbe. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a januárban felálló Nemzeti Közszolgálati Egyetemen önálló karként működik tovább. A Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal egy szervezetbe, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatba olvadnak össze. Megszűnt, illetve megszűnik továbbá a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal, a HM Belső Ellenőrzési Hivatal, a HM Nemzetközi Együttműködési és Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal, a HM Bessenyei György Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.

A helyőrségi klubokat részben katonai szervezetek, részben az önkormányzatok működtetik tovább. Elhangzott: addig egyetlen helyőrségi klubot sem adnak át, amíg az önkormányzatokkal kötendő szerződések nem garantálják az alakulatok számára fontos tevékenységek megőrzését. Ugyancsak megkezdi működését jövőre az MH Altiszti Akadémia, melynek fő feladata a hagyományos értelemben vett katonai szakképzés lesz. Létrejött az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, amelynek feladatai közé tartozik többek között a hadkötelezettség nyilvántartási rendszere és az önkéntes tartalékos szolgálat működtetése, illetve a katonai érdekvédelem is.

1595928662
Annak érdekében, hogy ismét létrejöhessen a Felderítő Csoportfőnökség és a Kiképzési Csoportfőnökség, jelentős létszámcsökkentést hajtottak végre a vezérkarnál lévő csoportfőnökségeknél is.

Az új humánstratégiával kapcsolatosan a vezérezredes leszögezte: senkinek sem kell félnie, mert a régi és az új rendszer között feltétlenül lesz „átmenet". Benkő Tibor szerint az új rendszer egészséges és objektív versenyhelyzetet fog teremteni a hadseregben. Emellett pedig az új humánstratégia megfelelő pályaképet fog biztosítani a katonáknak.
Hallhattuk, hogy az üdültetés és a rekreáció ugyanúgy részét képezi a humánstratégiának, de ennek is meg kell teremteni a feltételeit.

A vezérkarfőnök elmondta: a honvédelmi miniszter a közelmúltban személyesen látogatott meg néhány Kiképzési, Oktatási és Regenerálási Központot, s elégedetten nyilatkozott a látottakról. Ezeket az intézményeket továbbra is a csapatok működtetik.

A katonák társadalmi megítélésével kapcsolatosan Benkő Tibor kiemelte: a vezérkarnál „ádáz harcot" folytatnak még ma is annak érdekében, hogy javuljon a haderő társadalmi megítélése. Aláhúzta: a társadalom irányába kiemelten fontos a pozitív kommunikáció, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a civilek megismerhessék a hadsereg képességeit. Hozzátette: a minisztériumban jelenleg zajlik a honvédség kommunikációs stratégiájának kidolgozása. A belső kommunikációval kapcsolatosan megjegyezte: a katonákhoz el kell jutnia a vezetés szándékainak, parancsainak, a vezetőknek pedig meg kell kapniuk a szükséges visszajelzést, mert „egy cél érdekében, egy szervezetben szolgálunk".

Az MH Katona Konferenciát megelőzően a katonai szervezeteknél is rendeztek katonakonferenciákat. Ezeken az egységszintű rendezvényeken az állományilletékes parancsnokok válaszoltak az állomány felmerülő kérdéseire. Azokra a kérdésekre, amelyekre helyben nem tudtak válaszolni, vagy a felvetés nem az állományilletékes parancsnok hatáskörébe tartozott, az MH Katona Konferencián kaptak választ.

1595928663

 Fotó: A szerző felvételei