Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerb olajcsempész áll az észak-koszovói összetűzések hátterében?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 14. 8:17

A nemzetközi békefenntartók (KFOR) katonáit ért támadások, az úttorlaszok emelése és a gyújtogatások hátterében egy kétes hírű szerb üzletember, Zvonko Veselinovic és testvére áll a KFOR parancsnoka szerint.

Erhard Drews tábornok, a KFOR parancsnoka december 12-én, hétfőn újságíróknak elmondta, hogy a Jarinje észak-koszovói átkelő elleni szeptember végi erőszakos cselekményeket személyesen Zvonko Veselinovic irányította, a jagnjenicei barikádnál a közelmúltban kirobbant összecsapások mögött pedig Veselinovic testvére áll. „Mindkét eseményről filmfelvételek is készültek" – hangsúlyozta Drews tábornok.

„Az eseményekről felvételek készültek és ezeknek köszönhetően az incidensekben részt vett bizonyos számú emberről már pontosan tudjuk, kicsodák. A felvételeket továbbítottuk az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziójához (EULEX), amely együttműködik a szerb hatóságokkal" – jelentette ki Erhard Drews, aki azt is elmondta, hogy „Veselinovicnak legutóbb nem volt szerencséje, mert az összecsapásokban egy gumilövedék a nyakán találta el és – mint fogalmazott – kiesett a játékból".

Egyes szerbiai újságok korábban már cikkeztek arról, hogy a jarinjei átkelő felgyújtásának hátterében a Koszovóban olajcsempészettel foglalkozó Zvonko Veselinovic áll, akinek komoly érdekei fűződnek ahhoz, hogy az észak-koszovói átkelőktől távol tartsa a pristinai kormány vámosait és rendőreit.

A békefenntartók parancsnoka arról is beszámolt, hogy a jarinjei és a jagnjenicai összecsapások idején a KFOR-katonáknak lehetővé volt téve, hogy éles lőszert használjanak, de erre azért nem került sor, mert – például Jagnjenicénél – a fegyverrel lövöldöző, M-75-ös típusú kézigránátokat és Molotov-koktélt dobáló szerbek a tiltakozó civilek háta mögül támadtak és nem lehetett pontosan beazonosítani és célba venni őket. Jagnjenicénél több békefenntartó, közöttük az egyik osztag parancsnoka is megsebesült, akit – társával együtt – még mindig gyógykezelnek.

A szerbek szeptember vége óta tiltakoznak úttorlaszok emelésével, mert így szeretnék kierőszakolni, hogy Pristina vonja vissza a brnjaki és jarinjei átkelőről az odarendelt koszovói vámosokat és rendőröket. Tadic szerb elnök felhívásának sem tettek mindeddig maradéktalanul eleget, aki jó egy héttel ezelőtt az úttorlaszok felszámolására szólított fel.