Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Figyeljünk a higiénés rendszabályok betartására!

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. május 27. 13:46

Tájékoztatót adott ki a Magyar Honvédség Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálata a németországi EHEC baktérium okozta hasmenéses járvánnyal kapcsolatban. Az alábbiakban dr. Meglécz Katalin orvos ezredes, helyettes honvéd-tisztifőorvos, a Magyar Honvédség főepidemiológusának tájékoztatóját közöljük.

2011. április végétől kezdődően május közepére Németországban ugrásszerűen megnőtt a hasmenéses megbetegedések, ezen belül a véres hasmenéssel és súlyosabb esetben veseelégtelenséggel járó megbetegedések száma.
A járványt az E. coli bélbaktérium egyik változata az EHEC (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) baktérium okozza. A 16 németországi tartományból mára a járvány 14 tartományra terjed ki, a megbetegedettek és gyanús esetek száma eléri a 700 főt, a súlyos esetek száma meghaladja a 200 főt és négy halálos áldozatról számoltak be.

A járvány rendkívül gyorsan terjed. Bár Németországon kívül néhány Észak-Németországgal határos európai országból jelentettek behurcolt eseteket, járványos terjedésről más országokban nem beszélhetünk. A fertőzés forrásaként a zöldségféléket, elsősorban spanyol importból származó salátauborkát valószínűsítenek a német járványügyi hatóság szakemberei.

A megbetegedés elsősorban a felnőtt korosztályt érinti, a betegek kétharmada nő.
A szervezetbe bekerült baktérium nem minden esetben okoz megbetegedést. Amennyiben a tünetek kialakulnak (ez fertőzést követő 2-10., leggyakrabban a 3-4. napon fordul elő) a legjellemzőbb tünetek a vizes hasmenés, szédülés, hányinger, hányás, ritkán láz. Súlyos esetben alakul ki a véres hasmenés fájdalmas görcsök kíséretében.

A súlyos tüneteket a baktérium által termelt enterotoxin okozza. A fertőzött betegek 10-20 százalékánál az EHEC fertőzés súlyos vesekárosodáshoz, a hemolititkus-urémiás szindróma (HUS) kialakulásához, a baktérium által termelt toxin vörösvértesteket és vérereket károsító hatása miatt. Bár a kórokozó egyes antibiotikumokra érzékeny a kezelés mégis a tünetek mérséklésére korlátozódik, mivel az antibiotikumok hatására a toxintermelés – ezzel együtt a betegség súlyossága is – fokozódik.

Az EHEC baktériumok a kérődzők bélrendszerében élnek és ürülékükkel ürülnek ki. Így elsősorban ezek húsának, tejének fogyasztása, valamint az állati ürülékkel trágyázott zöldségfélék fogyasztása révén fertőződhet meg az ember. Közvetlen módon is terjedhet a megbetegedés a fertőzött ember környezetében a széklet szóródása révén, az alapvető higiénés rendszabályok mellőzésekor. A terjedés módjából következően a megelőzés legfontosabb elemei az ételkészítés és a személyi higiénés szabályok fokozott betartása, jelen esetben a zöldségek alapos folyó vízben történő megmosása, az uborkafélék hámozása, valamint az alapos kézmosás nem csak WC használat után, hanem az ételkészítés egyes fázisai között is.

Magyarországon, mint az EU összes tagállamában a németországi helyzetre való tekintettel megerősítették a járványügyi figyelő hálózatot, a súlyos, vérzéssel járó hasmenéses megbetegedéseket azonnal jelentik az ellátó orvosok az Országos Epidemiológiai Központnak (OKI).

Az OKI 2011. május 27-i tájékoztatása szerint hazánkban ilyen megbetegedés még nem fordult elő.

Az MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálata felhívja az állomány érintett területről érkező, vagy oda készülő tagjainak figyelmét – egészségük védelme érdekében – a higiénés rendszabályok fokozott betartására.