Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Foci VB: fokozott készültségben a dél-afrikai légierő

Szöveg: JETfly |  2010. június 12. 6:51

2010. június 11-én kezdetét vette a 2010-es labdarúgó világbajnokság, melynek ezúttal az afrikai kontinens, azon belül is a Dél-Afrikai Köztársaság ad otthont. Egy ilyen volumenű tömegrendezvény sajnos mindig ki van téve a terrorizmus veszélyének, ezért a rendezőkre nagy felelősség hárul a július 11-ig tartó sportesemény biztonságos lebonyolításakor.

Mindebből természetesen a dél-afrikai légierő (SAAF) is kiveszi a részét.
A SAAF összesen 26 darab Gripent rendelt, 9 darabot a kétüléses JAS-39D, 17 darabot pedig az együléses JAS-39C változatból, melyek átadása 2008-ban kezdődött és várhatóan 2012-ben fejeződik be. Az érkező Gripenek a légierő elavuló Cheetah gépeit váltják, melyeket 2008 áprilisában nyugdíjaztak. A dél-afrikai Gripenek kilenc helyszínen biztosítják a légteret: Johannesburg mellett Durban, Fokváros, Pretoria, Port Elizabeth, Bloemfontein, Polokwane, Nelspruit és Rustenburg stadionjában is rendeznek mérkőzéseket.

A SAAF Gripenjei a Limpopo tartományban lévő Makhado légibázison állomásoznak. A 2010-es világbajnokságra való felkészülés részeként a gépek a tavalyi Konföderációs Kupán is szolgálatot teljesítettek.

Kapcsolódó cikk:
„Még a terroristák is szeretik a focit"