Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fogolycsere: továbbra sincs megállapodás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 10. 7:42

Nincs egyelőre megállapodás Izrael és a palesztin Hamász szervezet között a palesztin fogságban lévő Gilad Salit izraeli katona szabadon engedéséről – közölte szerdán Mahmúd Abbász palesztin elnök az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Abbász azt követően beszélt újságírókkal, hogy megbeszélést folytatott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel.

Mubarak közvetíteni próbál azért, hogy Salitot elengedjék, cserébe több száz, izraeli börtönökben fogva tartott palesztin fogoly szabadon bocsátásáért. “A felek megakadtak a szabadon bocsátandó foglyok számát és személyét illetően. (…) Egyelőre nincs megállapodás" – mondta Abbász.

A palesztin elnök az Európai Unió külügyminisztereinek előző napi állásfoglalásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az uniós dokumentum fontos döntést fogalmazott meg, de az eredeti szöveghez képest a végső verzió nem felel meg a palesztinok várakozásainak. Az uniós külügyminiszterek amellett foglaltak állást, hogy a közel-keleti tartós békéhez tárgyalások útján meg kell oldani Jeruzsálem státusát, mégpedig úgy, hogy az két állam fővárosa legyen.

Abbász kiemelte, hogy a soros svéd elnökség által megfogalmazott eredeti szövegezés még úgy fogalmazott: a jövőbeli palesztin állam Ciszjordániából – beleértve Kelet-Jeruzsálemet – és Gázából állhatna majd. “A svéd verzió jó tervezet volt, mert világosan fogalmazott Kelet-Jeruzsálem státusát illetően. Ezután jött azonban a végső, homályos változat" – mondta a palesztin elnök. Hozzátette: az elfogadott nyilatkozat szövegezése végül nem érte el az eredeti változat szintjét, amellyel a palesztin fél egyetértett és elégedett volt.