Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabad kezet kér az orosz elnök katonai kérdésekben

Szöveg: honvedelem.hu / Magyar Rádió |  2009. december 10. 7:44

Szabad kezet kér katonai kérdésekben az orosz elnök. Dmitrij Medvegyev az orosz felsőházhoz intézett kérése szerint azt szeretné, ha egy személyben dönthetne az orosz fegyveresek külföldi akcióiról,az indoklás szerint azért, hogy veszély esetén gyorsan és operatívan dönthessen.

Medvegyev elnök általános felhatalmazást kért a szövetségi tanácstól, tehát az orosz felsőháztól, hogy bármikor bevethesse külföldön is az ország fegyveres erejét – jelentette a Magyar Rádió moszkvai tudósítója. Jelenleg ehhez minden esetben külön ki kell kérni a felsőház jóváhagyását, amit persze az mindig megad, de most az elnök gyakorlatilag egy biankó csekket kapna – az indoklás szerint azért, hogy veszély esetén gyorsan és operatívan dönthessen. A korábbi megszorításokat egyébként éppen az afganisztáni háború tapasztalatai alapján vették be az alkotmányba, hogy megakadályozzák a meggondolatlan katonai kalandokat.

Közben Putyin miniszterelnök rövid időn belül immár a harmadik hadiüzemet, ezúttal az uráli tankgyárat kereste fel és mindenütt ugyanazt mondta: az állam a védelmi, ipari komplexum hóna alá nyúl, nem hagyja, hogy a hadiüzemek tönkremenjenek, és nemcsak a katonai megrendeléseket növeli, hanem közvetlenül is jelentős anyagi támogatást nyújt az ágazatnak.

A modern orosz haditechnika iránt nagy a kereslet a világpiacon. Hosszú éveken keresztül az export tartotta el az ágazatot. Most itt az ideje, hogy az orosz hadsereget is megfelelően modernizáljuk – mondotta az állami segélyeket feltűnően bőkezűen osztogató Putyin.