Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Forró pontokon

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. január 1. 12:36

A Magyar Honvédség, a nagy létszámú, kiemelt válságövezetekben települt kontingensei mellett, a világ más forrongó pontjain is részt vesz a válságkezelésben. A főleg Afrikában és a Közel-Keleten szolgálatot teljesítő magyar missziók ugyan legtöbbször csak néhány főből állnak, vagy éppen egyéni beosztásokat látnak el a katonák, jelentőségük azonban semmivel sem kisebb a „nagyokénál”.

A honvédség egyik ilyen katonai megfigyelő kontingense az immár a tizenötödik évfordulójához érkezett nyugat-szaharai misszió, a MINURSO (Mission des Nations Unies pour l’ Organisation d’ un Referendum au Sahara Occidental). Az ENSZ 1991-ben döntött úgy, hogy megpróbál véget vetni az 1973 óta folyó harcoknak az Atlanti-óceán partján, Marokkó és Mauritánia között elterülő, mintegy 266 ezer négyzetkilométeres területen, amelyet Marokkó tart megszállva. Akkor robbant ki ugyanis a fegyveres összetűzés a megszálló marokkói hadsereg, és a terület felszabadításáért küzdő szervezet, a Polisario (Frente Popular para la Liberacion de Saguia El-Hamra y Rio de Oro) között.

Az ENSZ döntésében nagy szerepet játszott, hogy 1988-ban mind Marokkó, mind a Polisario elfogadta a Nyugat-Szaharára vonatkozó béketervét. A referendum arra biztosított lehetőséget, hogy a nyugat-szaharaiak szabadon eldönthessék: független államként, vagy bizonyos jogokkal felruházva ugyan, de Marokkó egyik tartományaként kívánnak-e élni. A MINURSO feladata az e béketerv következtében életbe lépett tűzszünet betartatása. A misszió főhadiszállása a Marokkó által megszállt területek középpontjában fekvő Layoune városában található, a katonai megfigyelők pedig tizenegy sivatagi táborban teljesítenek szolgálatot. A misszióban jelenleg száznyolcvannyolc katonai megfigyelő és nyolc rendőr teljesít szolgálatot, az egyenruhások mellett még egy kilencvenöt fős nemzetközi törzs, huszonhárom ENSZ-önkéntes, valamint száznegyvenöt helyi alkalmazott ténykedik.

A teljes cikket a Magyar Honvéd magazin január 6-án megjelenő új számában olvashatják!