Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gbagbo szerint nincs szükség még több ENSZ-katonára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 21. 8:16

„Nincs szükség arra, hogy további katonákat küldjenek az országba” – közölte az elefántcsontparti elnöki székhez ragaszkodó bukott államfő, Laurent Gbagbo külügyminisztere szerdán, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy döntött, hogy további kétezer kéksapkást küld a nyugat-afrikai országba.

„Az elefántcsontparti ENSZ-misszió (UNUCI) katonái a lázadókkal együtt támadták az országot" – jelentette ki a külügyi vezető, Alcide Djedje. „Az ENSZ részt vett az Elefántcsontpart elleni háborúban" – mondta, és hozzátette, a kormány vissza fog vágni, ha további katonákat küldenek az országba: „Készen állunk háborút indítani."

Ha az ENSZ még kétezer békefenntartót küld az elnökválasztás óta erőszaktól sújtott országba, összesen 11 500 kéksapkás állomásozik majd Elefántcsontparton.

Korábban a Gbagbo-kormányzat hivatalosan felszólította az ENSZ-t, hogy vonja vissza a katonáit, mivel azok a nemzetközi támogatást élvező, az ország elnökeként elismert Alassane Ouattarát támogatják. A fővárosban a bukott államfő támogatói felgyújtották az ENSZ egyik járművét, megsebesítve három békefenntartót.

Ugyancsak a pártosságára hivatkozva Gbagbo visszautasította a konfliktusban kijelölt közvetítőt, a kenyai miniszterelnököt, Ralia Odingát is. „Tiltakozunk az ellen, hogy Odinga továbbra is közvetítő legyen, mivel küldetése már kompromittálódott, hiszen jelezte: Ouattarát támogatja" – jelentette ki Djedje. A Gbagbo-tábor szerint az Afrika Unió által kijelölt Odinga nem mutatott hajlandóságot a válság megoldására, és közvetítőből a konfliktus egyik szereplőjévé lépett elő.