Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ghánában nyomoznak a merénylő kapcsolatai után

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 5. 6:03

FBI-ügynökök vizsgálódnak Ghánában, hogy többet tudjanak meg annak a nigériai fiatalembernek az ott-tartózkodásáról, aki karácsony napján fel akart robbantani egy Detroit felé tartó repülőgépet. A vizsgálat információgyűjtést tesz lehetővé az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei számára.

Mindezt az afrikai ország tájékoztatási miniszterének helyettese közölte anélkül, hogy felfedte volna, mennyi ideig maradnak hazájában az ügynökök. Ez mindenesetre az első eset, hogy ghánai illetékesek a nyilvánosság előtt említést tesznek a nigériai férfi ghánai útjáról.

Dora Akunyili nigériai tájékoztatási miniszter a múlt héten mondta el, hogy a gyanúsított, Umar Farouk Abdulmutallab karácsony előtt egy nappal Accrából érkezett Lagosba, majd nyomban Amszterdam, onnan pedig Detroit felé folytatta útját, hogy azután, közvetlenül a leszállás előtt megpróbálja felrobbantani a repülőgépet.

Ghána azóta beszerzett egy testszkennert, hogy erősítse a biztonsági ellenőrzést Accra – és egyben az ország – legnagyobb repülőterén, Kotokón. A gyanúsított állítólag alsóneműjében rejtette el a robbanószert. Amerikai tájékoztatás szerint Jemenben képezte őt ki az al-Kaida.