Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sorozatban zárják be a jemeni konzulátusokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 5. 5:58

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fenyegetéseinek hatására Japán, Franciaország és Csehország is bezárta jemeni diplomáciai külképviseleteit. Az érintett államok mind azt javasolják polgáraiknak, hogy lehetőleg ne utazzanak a közel-keleti országba, csak ha feltétlenül szükséges.

Franciaország bezáratta jemeni nagykövetségét az al-Kaida terrorista szervezet fenyegetései miatt – közölte a párizsi külügyminisztérium. Franciaország a harmadik nyugati ország az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után, amely erre a lépésre kényszerül.
Nem sokkal korábban Japán is bejelentette: felfüggeszti konzuli szolgáltatásait Jemenben. A jemeniek vízumainak kiadását függesztik fel átmenetileg, a falakon belül a munka folytatódni fog.

Csehország is bezárta jemeni nagykövetségének konzuli részlegét Szanaában – jelentette be a cseh külügyminisztériumi szóvivője.

Az intézkedést terrortámadások veszélyével magyarázták. A cseh külügyminisztérium felszólította az ország állampolgárait, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak Jemenbe.

A Jemenben tartózkodó csehek szükség esetén kapcsolatba léphetnek a nagykövetség állandó konzuli szolgálatával, amelyet az új helyzetben az egyetlen ott tartózkodó cseh diplomata, Filip Velach, a nagykövet helyettese lát el. Velach a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az európai diplomaták Jemenben “egyeztetik lépéseiket".

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia jemeni diplomáciai képviseletei már második napja zárva tartanak.